07.01.2011. / 18:43

Autor: Nacional.hr

Putin-Medvjedev: Dvojac koji utjelovljuje dobrog i zločestog policajca u Rusiji

'Dobrog policajca' Medvjedeva i 'lošeg policajca' Putina povezuje moć, dok Medvjedev lobira za strane investicije i visokotehnološke projekte, Putin je povećao javnu potrošnju za više od sedam posto GDP-a i mirovine za 37 posto

Ruski premijer Putin i ruski predsjednik MedvjedevRuski premijer Putin i ruski predsjednik MedvjedevDaniel Treisman, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Kaliforniji analizira odnos ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva i ruskog premijera Vladimira Putina za CNN.

Profesor je i autor knjige 'The Return: Russia's Journey from Gorbachev to Medvedev'.

Već nakon nakon izbora Dimitrija Medvjedeva u veljači 2008. godine počele su kružiti glasine o tajnoj borbi njega i njegova mentora Putina oko budućnosti zemlje. Medvjedev je liberal, nastoji otvoriti rusku politiku i gospodarstvo svijetu, modernizirati ekonomiju i iskorijeniti korupciju. Premijer Putin sa svojim slanim dosjetkama i prijateljima u sigurnosnim službama, suprotno, želi održati status quo. Iako se razlikuju, povezuje ih blisko dvadesetogodišnje prijateljstvo, zajednički rad, iskustvo i povjerenje.

Neki ciljevi su im ipak zajednički. 'Dobrog policajca' Medvjedeva i 'lošeg policajca' Putina povezuje moć, dok Medvjedev lobira za strane investicije i visokotehnološke projekte, Putin je povećao javnu potrošnju za više od sedam posto GDP-a i mirovine za 37 posto. Razlike se međusobno upotpunjuju, tako je Medvjedev miljenik intelektualne elite Moskve i St. Petersburga, a Putin provincije, koja je sumnjičava prema zapadu i novim ruskim tajkunima. Medvjedev ne može smijeniti Putina, čija stranka ima većinu u parlamentu.

Zadnji primjer osuđivanja ruskog tajkuna Khodorkovskija na daljnju zatvorsku kaznu samo je jedan od primjera demonstracije njihove moći i različitosti. Putin je za svog protivnika u naftnom biznisu te politici izjavio kako lopovi moraju u zatvor, dok je Medvjedev bio neodređen ne želeći narušiti dobre odnose s zapadnim zemljama, koje su osudile sudsku presudu. Izjavio je kako predsjednik, niti jedan drugi dužnosnik nema pravo izraziti svoje mišljenje prije donošenja presude.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika