10.01.2011. / 14:34

Autor: Hina

Španjolska: ETA proglasila "stalno" i "opće" primirje

ETA, koja je posljednji napad na španjolskom tlu izvela prije 17 mjeseci, objavila je niz priopćenja u rujnu 2010. o prekidu oružane borbe

Foto: ReutersFoto: ReutersBaskijska oružana separatistička organizacija ETA proglasila je u ponedjeljak "stalno" i "opće" primirje koje će nadzirati "međunarodna zajednica", u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici baskijskog lista Gare.

"ETA je odlučila proglasiti stalno i opće primirje koje će moći nadzirati međunarodna zajednica", po tom priopćenju.

ETA, koja je posljednji napad na španjolskom tlu izvela prije 17 mjeseci, objavila je niz priopćenja u rujnu 2010. o prekidu oružane borbe.

U videoporuci objavljenoj 5. rujna na BBC-ju ilegalna organizacija je izjavila da "neće izvoditi oružane napade", dodavši da je tu odluku donijela "prije nekoliko mjeseci".

Dva tjedna poslije naoružana skupina je izjavila da je spremna na razgovor s međunarodnim posrednicima, a zatim je u razgovoru za separatističke novine Garu ustvrdila da je "sklona" poštovati stalno primirje koje će se moći nadzirati, pa i "više od toga".

ETA, odgovorna za smrt 829 osoba u četrdeset godina borbe za baskijsku neovisnost, već je više mjeseci pod pritiskom svoga zabranjenog političkog ogranka Batasune da službeno proglasi "primirje" koje će se moći "nadzirati".

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika