11.01.2011. / 12:30

Autor: Deutsche Welle

Problemi najveće manjine: Kako žive Romi u Mađarskoj?

U Mađarskoj živi oko 600.000 Roma. Oni su najveća manjina u toj zemlji, a njihov položaj je i jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja EU-om. Kako izgleda njihova svakodnevica? Kako se prema njima odnose vlasti?

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTržnica Teleki u osmom okrugu mađarskoga glavnoga grada Budimpešte. Posvuda zapuštene potleušice i očevidno siromašni ljudi. To je romska četvrt u mađarskom glavnom gradu. Rijetki kupci zalutaju do izložene robe. Voće i povrće, pileći batci, pečenjarnice. Najveća je gužva u igraonici na uglu. Za sigurnost na tržnici brine se muškarac koji izgleda kao rapper. Taj mladi Rom ima jasno mišljenje o mađarskom predsjedanju Europskoj uniji: „Sigurno neće biti bolje. Ljudi ovdje umiru od gladi. Tko ima nešto novca sjeda u zrakoplov i odlazi – što je moguće dalje.“

Romi još teže do posla

I žene uza štandove na tržnici imaju loša očekivanja od budućnosti. Kad se spomene mađarskog premijera Viktora Orbana samo odmahuju: „Ništa neće biti bolje. Pogledajte šefa." Jedna samohrana majka dodaje: „Ne očekujem ništa dobroga. Ja pripadam romskoj manjini i Orban se prema nama ponaša drukčije. Ako tražim posao kao čistačica i oni vide da je boja moje kože malo tamnija, otjeraju me. S manje od 300 eura moram prehraniti četvero djece. Ja bih mogla raditi najviše četiri sata, zbog djece. Ali, posla nema. I neće biti bolje."

Pored tržnice je Radio C - jedina romska radio-postaja u Mađarskoj. Svoj zaštitni znak ova postaja samoironično temelji na vrlo raširenoj predrasudi. Kome pripada ovaj radio, pita strogi glas jednog navodnog lopova. A on odgovara, nama.

Prikazivanje stanja za EU

I Radio C jedva preživljava, žali se njegov šef Tivadar Fatyol. Na pitanje, što misli o vladinoj strategiji za Rome, kaže da Romi premalo znaju o tome: „Mi znamo samo iz pregovora o proračunu da sve više novca ide crkvama. I one bi se trebale brinuti o Romima. Ali, većina Roma pripada slobodnim crkvama kao što su pentekostalci. A oni nisu omiljeni kod etabliranih crkava. Ne znam kako bi to trebalo funkcionirati."

U sjedištu Romske samouprave malo bolje znaju kakve planove s Romima ima konzervativna vlada Viktora Orbana. Glasnogovornik Romske samouprave Janos Bogdan kaže da je to samo pokušaj prikazivanja boljeg stanja pred Europskom unijom, te da vlasti na jednoj strani daju, a na drugoj uzimaju. „Od 2001. postoji Mreža protiv diskriminacije Roma, mreža pravnih savjetovališta za one koji si ne mogu priuštiti da se u ustanovama bore za svoja prava. To je osnovano još za prve vlade Fidesz-a. Od tada je savjete u 30 savjetovališta potražilo 11.000 ljudi. Ali, s krajem prošle godine vlada je zatvorila ta savjetovališta."

Zatvorene romske zaklade

To je omogućio dekret vice-premijera i nacionalističkog huškača Zsolta Semjena. Ukupno je s krajem godine zatvoreno 35 romskih zaklada. Vlada im je uskratila novčanu pomoć. „Zatvorena je i Zaklada Gandhi, kao i Zaklada 'Mađari za Rome', Zaklada za nacionalne manjine u Mađarskoj. Dakle, upravo one ustanove koje su za romske učenike i odrasle često bile posljednja slamka spasa."

Gandhijeva gimnazija s internatom u južnomađarskom Pečuhu smatra se uzornim primjerom. Većina učenika koji su ju pohađali studiraju i tako bježe iz začaranoga kruga siromaštva u kojemu živi oko 600.000 Roma u Mađarskoj. Zadaće zatvorenih zaklada sad bi trebale preuzeti državne ustanove. Nadaju se da će tako bolje biti korištena novčana sredstva, jer je posljednjih godina bilo puno pronevjera

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika