11.01.2011. / 13:05

Autor: Hina

Ustavni sud o Berlusconijevu zakonu: Može li se talijanskom premijeru suditi za korupciju?

Talijanski ustavni sud počeo je u utorak raspravu o tome može li se premijeru Silviu Berlusconiju suditi za korupciju i utaju poreza povezanu s njegovim poslovnim carstvom Mediasetom.

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiTalijanski ustavni sud počeo je u utorak raspravu o tome može li se premijeru Silviu Berlusconiju suditi za korupciju i utaju poreza povezanu s njegovim poslovnim carstvom Mediasetom.

Petnaest sudaca treba odlučiti je li je zakon usvojen prošle godine, kolokvijalno nazvan "Berlusconijevim", koji štiti premijera i ministre od kaznenog progona u skladu s ustavnim načelom jednakopravnosti svih građana pred zakonom.

Nakon što je Berlusconijeva vlada jedva preživjela glasovanje o povjerenju prošloga mjeseca, sudska odluka mogla bi otežati napore za učvršćenjem njegove koalicije desnog centra.

Presuda se očekuje u četvrtak.

Pravorijek ustavnog suda zatražili su suci u Milanu, gdje je Berlusconi suočen s tri postupka za podmićivanje svog bivšeg odvjetnika Davida Millsa, te za pronevjeru i utaju poreza povezanu s prodajom televizijskih prava.

Ako odluka bude usmjerena protiv njega, to nužno ne znači da će se Berlusconi morati odmah pojaviti pred sudom, ali prije ili kasnije suočit će se sa suđenjem, kao i s rizikom od zatvorske kazne.

Talijanski mediji pišu u utorak da su suci ustavnog suda podijeljeni oko toga pitanja i da se može očekivati vrlo tijesna odluka.

U međuvremenu Berlusconi je odlučio i da će promijeniti ime svoje stranke Narod slobode u Italija. Poistovjećivanje države i stranke i nije tako kontroverzno, iznenađuje što će na grbu stranke ispod talijanske trobojnice stajati riječi 'predsjednik Berlusconi'. Odlučio se na taj potez nakon što se Gianfranco Fini odvojio iz vladajuće koalicije, jasno pokazujući kako mora ići dalje nakon što mu je izglasano povjerenje u oba doma parlamenta.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika