12.01.2011. / 10:24

Autor: Nacional.hr

Chomsky: EU nije spremna prihvaćati ekonomski slabe zemlje dok traje kriza

Potrebno je odgovoriti na pitanje može li eurozona preživjeti eksperiment u kojem se pokušavaju ujediniti zemlje s jakim gospodarstvom i zemlje u razvoju

Noam ChomskyNoam ChomskyAmerički profesor i jedan od najutjecajnijih političkih kritičara u svijetu, Noam Chomsky u razgovoru za novinsku agenciju Srna istaknuo je kako se SAD voli igrati svjetskog policajca, ali da teške probleme poput konflikata na Balkanu ostavlja Europi.

Chomsky, poznat po svojim esejima u kojima otvoreno kritizira političare i političke sustave diljems svijeta, istaknuo je kako se SAD upliće samo kada je u prilici iskoristiti ciljeve koji proizlaze iz teorije "komparativne prednosti". Kao najbolji primjer spominje sukobe na Balkanu tijekom 90-ih kada se SAD odbijao uplesti slanjem vojske na teren, a izravno se upleo tek nakon što su sve strane u sukobu bile u potpunosti iscrpljene. Na taj je način mogao lako nametnuti svoja rješenja.

"Takvo je ponašanje SAD-a rezultat želje da svatko razumije kako je Europa podređena moći SAD-a", naglašava Chomsky, a prenosi Depo.ba.

Osvrnuo se i na aktualne probleme s članicama eurozone istaknuvši kako je potrebno odgovoriti na pitanje može li eurozona preživjeti eksperiment u kojem se pokušavaju ujediniti zemlje s jakim gospodarstvom i zemlje u razvoju.

Upravo zato smatra kako Europska unija neće biti voljna prihvatiti nove članice sa slabijim gospodarstvima, barem dok traje aktualna gospodarska kriza u svijetu.

Naravno, nije mogao izbjeći ni pitanje o aferi Wikileaks. Ističe kako je Wikileaks učinio dobru stvar za razvoj demokracije kada je objavio diplomatske dokumente. Upravo su ti dokumenti, ističe Chomsky, omogućili široj javnosti da sazna kako vlade zapravo funkcioniraju, ali otkrio pitanja koja su države pokušavale zadržati u tajnosti.

"No, sumnjam da će Wikileaks imati veći utjecaj na međudržavne odnose. Nisam vidio ništa značajno a da se odnosi na Balkan. To je sve do sad bilo poznato", zaključio je na kraju Chomsky.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.01.11. 11:32

Iz navedenoga se može iščitati zašto je imenovani gospodin autoritet iz svojeg rakursa djelovanja.Problem iščitava točno kako stvari i stoje na globalnoj sceni.


registracija
30/6/10

petrus7, 12.01.11. 12:17

Čovjek govori istinu. Neće HR ući u EU još dvije godine najmanje. Ako ste nekad čitali izjave gospodina znate će te da je odličan analitičar i da je dosad sve ostvareno što je rekao. Molim se Bogu da nas ne prime nikad.


registracija
8/7/10

Maroje, 12.01.11. 15:09

I šta ćemo tamo. EU je na klimavim nogama i pitanje je dana kada će se urušiti. Nego, narode moj manje kukanja a više rada, i po onoj uzdaj se u se i u svoje kljuse.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika