13.01.2011. / 07:18

Autor: Hina

Bjelorusija u sporu s EU-om: Zbog masovnih uhićenja prijete im sankcije

Europska unija upozorila je u srijedu Bjelorusiju da bi se mogla suočiti s ponovnim uvođenjem sankcija nakon masovnih uhićenja oporbenih predsjedničkih kandidata, političkih aktivista i disidenata u prosincu, a vlada u Minsku je izrazila nadu da odluka EU-a neće dovesti odnose do točke s koje nema povratka.

Catherine AshtonCatherine AshtonEuropska unija upozorila je u srijedu Bjelorusiju da bi se mogla suočiti s ponovnim uvođenjem sankcija nakon masovnih uhićenja oporbenih predsjedničkih kandidata, političkih aktivista i disidenata u prosincu, a vlada u Minsku je izrazila nadu da odluka EU-a neće dovesti odnose do točke s koje nema povratka.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton izazila je solidarnost s protivnicima predsjednika Aleksandera Lukašenka, koji su pritvoreni nakon spornih predsjedničkih izbora 19. prosinca, i pozvala je da ih se hitno pusti na slobodu. Ti su izbori izazvali velike ulične prosvjede.

Ashton je rekla nakon susreta s bjeloruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Martinovom da EU razmatra "odgovarajuće mjere" kao odgovor na vladina masovna uhićenja i podizanje optužnica te da namjerava donijeti odluku do kraja mjeseca.

Martinov je rekao novinarima da je još prerano reći kako bi Bjelorusija mogla odgovoriti, ali je istaknuo napore Minska da održi u ravnoteži odnose sa svojim susjedima, članicama EU-a, i Rusijom.

"Nadamo se da će prilikom donošenja svoje odluke EU razmišljati o tome da ne donese odluku s koje nema povratka... u odnosima između Bjelorusije i Europske unije", kazao je Martinov.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika