14.01.2011. / 12:41

Autor: Nacional.hr

Preminula Ellen Stewart - odlazak legende svjetskog kazališta

Prijateljica Zagreba i Zagrebačkoga kazališta mladih preminula je u četvrtak ujutro u New Yorku, u 91. godini života

Ellen Stewart; Foto: Dalibor Urukalović/24sataEllen Stewart; Foto: Dalibor Urukalović/24sataJedna od najvećih kazališnih umjetnica našeg vremena i prijateljica Zagreba i Zagrebačkoga kazališta mladih, Ellen Stewart preminula je u četvrtak ujutro u New Yorku, u 91. godini. Njezin glasoviti teatar La MaMa, kojeg je osnovala 1961. godine u newyorškom East Villageu, upravo je dobio ime po njenom nadimku iz ranih dana kada se još nije bavila kazalištem, nego modom.

Legendarna Ellen Stewart prva je predstavila Americi najveća imena europskog teatra 20. stoljeća: Jerzyja Grotowskog, Tadeusza Kantora, Petera Brooka, Harolda Pintera. Kroz njeno kazalište prošao je impresivan broj današnjih poznatih glumaca i redatelja koji su upravo u La MaMa-i započeli svoju karijeru. Robert de Niro, Al Pacino, Nick Nolte, Danny De Vito, Harvey Keitel, Bette Midler, Diane Lane, Robert Wilson samo su neka od zvučnih imena.

Godine 1967. Ellen Stewart producirala je prvu izvedbu glasovitog mjuzikla Kosa. Njezine su predstave gostovale na svim kontinentima, a teatar La MaMa ugostio je tijekom pola stoljeća sve najvažnije svjetske teatre i odredio granice svjetskog kazališta 20. stoljeća. Produkcije kazališta La MaMa nagrađivane su sa 50 Obija te mnogobrojnim američkim nagradama za kazališnu umjetnost. Ellen Stewart tokom života primila je četrdesetak svjetskih priznanja i osam je puta proglašavana počasnim doktorom.

Prvi put je gostovala u Zagrebu 60-ih godina kada je sa svojim kazalištem nastupila na IFSK-u. Godine 1996. održala je radionice za glumce u Zagrebu, a iste godine zagrebački teatar ITD gostovao je u La MaMa-i s predstavom Gorki, gorki mjesec Petra Brečića i Petra Selema. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 1996. gostovala je s predstavom Mit o Edipu, a 1998. na festivali Karantena u Dubrovniku predstavila je svoje uprizorenje Sedmorica protiv Tebe. Godine 2008. na poziv Festivala svjetskog kazališta Ellen Stewart je gostovala u Zagrebu te je tom prilikom primila medalju grada Zagreba i tako postala njegovim počasnim građaninom. Zagreb je ponovo posjetila u travnju 2009. kada je sa Zagrebačkim kazalištem mladih nastavila suradnju na Projektu 12 što je okupio mlade umjetnike. Tada je tijekom četnaest dana mladim glumcima i redateljima osmišljavala predstave i upućivala ih u tajne kazališne umjetnost. Bilo je to i posljednje putovanje Ellen Stewart.

Njezina posljednja suradnja sa Zagrebačkim kazalištem mladih realizirana je u veljači prošle godine u obliku prve hrvatsko - američke koprodukcije dogovorene sa ravnateljicom Dubravkom Vrgoč. Predstava Garaža u režiji Ivice Buljana u veljači je premijerno izvedena u tom teatru. Zagrebačko kazalište mladih je tako postalo prvo hrvatsko kazalište čija predstava ima premijeru u New Yorku.

S Ellen Stewart koja je izmijenila izgled svjetskog kazališta nestaje i jedna velika era teatra, teatra koji je vjerovao da može promijeniti svijet.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika