14.01.2011. / 17:15

Autor: Nacional.hr

Nursultan Nasarbajev postat će doživotni predsjednik Kazahstana?

Već prošle godine je parlament nazvao Nasarbajeva doživotnim 'vođom naroda'

Nursultan Nasarbajev (Wikipedia)Nursultan Nasarbajev (Wikipedia)Predsjednik Kazahstana Nursultan Nasarbajev na čelu države je već preko 20 godina, a čini se kako će i to ostati, piše portal spiegel.de. Oba doma parlamenta u glavnom gradu Astani glasala su za promjenu ustava, koja ukida predsjedničke izbore određene za 2012. i 2017. godinu. Umjesto izbora narod će referendumom odlučiti o produljenju mandata 70-godišnjeg predsjednika. Već prošle godine je parlament nazvao Nasarbajeva doživotnim 'vođom naroda'.

Kritičari mu predbacuju gušenje oporbe i nepoštivanje udruga i ljudskih prava. Slobodne izbore je uveo tek nakon zalaganja OESS-a. Njemačka vlada nije zadovoljna jednoglasnom odlukom kazahstanskog parlamenta. Tek je završilo kazahstansko predsjedanje OESS-om, a ne poštuju se demokratski principi i uvjeti jačanja dobre vladavine dogovoreni na sastanku u Astani u prosincu prošle godine, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Vezane vijesti

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija po prvi puta je osvojila Svjetsku ligu svladavši u finalnom dvoboju u Almatyu Španjolsku boljim izvođenjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika