17.01.2011. / 11:11

Autor: Nacional.hr

Premijerka australskog Queenslanda Anna Bligh pokrenut će istragu o poplavi

Bligh nastavlja kako će prvo izvješće komisije biti u kolovozu, dok će cjelovito biti gotovo tek za godinu dana

Prizor iz BrisbaneaPrizor iz BrisbaneaPremijerka australskog Queenslanda Anna Bligh najavila je kako će se pokrenuti istraga o uzrocima poplave koja je pogodila tu državu, izvještava BBC. Ispitat će se funkcionalnost brana i nasipa, kako se nešto slično ne bi dogodilo u budućnosti. Rizničar Wayne Swan izjavio je kako je ovo vjerojatno 'najskuplja' elementarna nepogoda koja je ikad pogodila Australiju. Vodeni val je krenuo prema južnoj državi Victoriji, gdje su rijeke već izašle iz korita. Najugroženiji je grad Horsham, koji se nalazi 300 kilometara od Melbournea.

Odredivši 14.8 milijuna američkih dolara za komisiju koja će voditi istragu, premijerka je rekla kako će se 'forenzički ispitati' cijeli lanac događaja. Dodaje kako je to dužna napraviti zbog onih koji su izgubili svoje bližnje te onih koji su izgubili svoje živote u ovoj nesreći. Bligh nastavlja kako će prvo izvješće komisije biti u kolovozu, dok će cjelovito biti gotovo tek za godinu dana. U izvješću će biti ocijenjeni sistemi za uzbunjivanje, vladine pripreme za krizne situacije i službe hitnih intervencija. Jedan od članova komisije bit će i stručnjak za brane, postavlja se pitanje zašto pravovremeno nije smanjena razina vode na brani Wivenhoe, zapadno od Brisbanea.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika