20.01.2011. / 12:02

Autor: Hina

Američki veleposlanik u BiH nada se koaliciji

„Platfrma je dobra početna točka. Nije dobro što su druge stranke odmah odbacile tu platformu“, izjavio je Moon kako ga u četvrtak citiraju dnevni listovi u BiH

Patrick MoonPatrick MoonAmerički veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je kako je platforma za uspostavu vlasti u toj zemlji, što su je zajednički predložile Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka „Radom za boljitak“ (NSRzB), dobro polazište, no dodao je i to kako bi SAD pozdravile okupljanje široke stranačke koalicije oko takvog dokumenta.

„Platfrma je dobra početna točka. Nije dobro što su druge stranke odmah odbacile tu platformu“, izjavio je Moon kako ga u četvrtak citiraju dnevni listovi u BiH.

Američki je veleposlanik po prvi put nakon izbora u BiH u istopadu 2010. godine iznio stajališta svoje vlade o tome kako bi trebala izgledati buduća vlast u BiH, a to je očitovanje uslijedilo nakon više od tri mjeseca neuspjelih međustranačkih pregovora o uspostavi parlamentarne većine koja bi izabrala vijeće ministara.

Moon je pozvao sve stranke zainteresirane za sudjelovanje u vlasti da ne odbacuju olako platformu SDP-a, jer smatra da je ona dobar temelj za uspostavu vladajuće koalicije. Umjesto toga, veleposlanik drži da bi stranke, ukoliko imaju promjedbi, trebale same ponuditi nove ideje.

Platformu SDP-a i njenih partnera odmah nakon njezina predstavljanja odbacili su HDZ BiH i HDZ 1990. te vladajuće političke stranke iz Republike Srpske.

„Ne vidim platforme drugih stranaka. Ako ih ima, trebale bi biti javno predstavljene“, kazao je američki diplomat, ističući kako nikome ne trebaju nobavezni susreti predstavnika političkih stranaka na kojima će se općenito raspravljati o uspostavi vlasti.

Izunio je stajalište kako BiH treba vladajuću koaliciju koja će uključivati predstavnike sva tri naroda i koja će biti čvrsti opredijeljena za reforme.

Komentirajući problem sa zastupljenošću predstavnika hrvatkog naroda u budućoj vlasti, veleposlanik Moon je kazao kako su i HSP i NSRzB „u biti hrvatske stranke koje vode Hrvati“.

„Na upit može li se izgraditi koalicija s te dvije stranke, odgovor je: ne znam“, bio je oprezan američki veleposlanik.

Istaknuo je ipak kako je sa stajališta SAD uspostava trećeg entiteta u BiH neprihvatljivo rješenje.

„Treći entitet protivan je potrebi uspostave učinkovitije vlasti. Postoje načini da se zaštite prava Hrvata i bez toga“, izjavio je Moon.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika