20.01.2011. / 15:00

Autor: Hina

Irak: 45 mrtvih u dvama bombaškim napadima pokraj Kerbale

Porast nasilja u opreci je s padom broja napada od studenog 2010., kada je zaključen ugovor o podjeli vlasti između različitih struja, više od osam mjeseci nakon parlamentarnih izbora u ožujku

Hodočasnici na putu za KarbaluHodočasnici na putu za KarbaluNajmanje je 45 osoba izgubilo život, a 150 je ozlijeđeno u četvrtak u dvjema eksplozijama autobombe pokraj iračkog hodočasničkog grada Kerbale, gdje se očekuje dolazak milijuna vjernika, rekao je mjesni čelnik.

Prvi napad dogodio se oko 13.00 sati po srednjoeuropskome vremenu, 10 km sjeverno od toga grada. Drugi se dogodio deset minuta poslije, 15 km južno od Kerbale, rekao je Mohamed Hamid al-Musavi, presjednik vijeća pokrajine Kerbale, koja se nalazi 110 km južno od Bagdada.

"Poginulo je najmanje 45 osoba, među kojima veći broj žena i djece, a 150 je ozlijeđeno", rekao je za agenciju France Presse.

Hodočasnici su prije nekoliko dana počeli pristizati u Kerbalu kako bi u utorak proslavili blagdan Arbain, završetak četrdesetodnevnog žalovanja u spomen na mučeništvo koje je 680. podnio Husein, unuk proroka Muhameda i sin imama Alija, središnji lik šijitskog islama.

U zadnja tri dana u napadima diljem Iraka poginulo je najmanje 116 osoba.

Porast nasilja u opreci je s padom broja napada od studenog 2010., kada je zaključen ugovor o podjeli vlasti između različitih struja, više od osam mjeseci nakon parlamentarnih izbora u ožujku.

Šijitski hodočasnici su više puta bili meta napada nakon pada Sadama Huseina 2003.

Posljednji napadi ipak svjedoče da iračka policija i vojska teško uspijevaju nadzirati irački teritorij nepunu godinu dana prije povlačenja američkih snaga.

Vezane vijesti

Hasanović: Hrvatska primjer kako riješiti položaj muslimana

Hasanović: Hrvatska primjer kako riješiti položaj muslimana

Hrvatski model rješavanja muslimanskog pitanja primjer je za sve zemlje u Europi, ocijenio je novoizabrani predsjednik Mešihata Islamske zajednice u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika