24.01.2011. / 13:02

Autor: Hina

Slovenci ne podupiru Pahorovu mirovinsku reformu

Na pitanje o tome kako bi glasovali na referendumu o novom mirovinskom zakonu, po kojemu se odlazak u redovnu mirovinu pomiče na 65. godinu života, 46 posto od 700 ispitanika izjavilo je da bi bilo protiv njegove primjene

Borut PahorBorut PahorVećina slovenske javnosti i dalje je nenaklonjena usvojenoj mirovinskoj reformi koju želi provesti vlada premijera Boruta Pahora, pa bio na mogućem referendumu protiv nje glasovalo dvostruko više birača od onih koji su je spremni poduprijeti, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Na pitanje o tome kako bi glasovali na referendumu o novom mirovinskom zakonu, po kojemu se odlazak u redovnu mirovinu pomiče na 65. godinu života, 46 posto od 700 ispitanika izjavilo je da bi bilo protiv njegove primjene, 24 posto bi ga podržalo, dok su ostali izjavili da se još nisu odlučili ili da na referendum ne bi ni izašli.

Sindikati i mirovinske udruge koje se protive mirovinskoj reformi već su podnijele potrebnih 40.000 potpisa za referendum na kojemu bi se o tom pitanju izjasnili birači, no postupak raspisivanja referenduma je privremeno obustavljen zahtjevom vlade Ustavnom sudu da se ispita bi li referendum bio u skladu s Ustavom.

Vlada smatra da bi eventualni negativan rezultat referenduma proizveo "neustavne posljedice" jer bi država došla u situaciju da ne može redovno isplaćivati mirovine u sadašnjem opsegu i po sadašnjim pravilima, a u pitanje bi došle i druge isplate i socijalne potpore stanovništvu, na što državu obvezuje ustav.

Anketa "Dnevnika" i dalje pokazuje pad popularnosti Pahorove vlade. Nju je u anketi 78 posto ispitanika ocijenilo "neuspješnom". Osim toga, glavna oporbena stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša (Slovenska demokratska stranka - SDS) dobiva dvostruko veću potporu od stranke Socijalnih demokrata (SD) koju vodi Pahor.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika