27.01.2011. / 19:03

Autor: Hina

Slovenija: Kučanov "Forum 21" o vladavini prava i društvenom moralu

U raspravi, koja je okupila vodeće slovenske pravne stručnjake, nekoliko bivših ministara te ustavnih sudaca, većina sudionika je ocijenila da su teze o postojanju "dvije pravne države" preradikalne, te da se zapravo radi o tome da se postojeći zakonski okviri nekada u praksi ne primjenjuju dovoljno učinkovito

Milan KučanMilan KučanPostoji li u Sloveniji vladavina prava ili pak u njoj vrijede dva pravna sustava - jedan za elitu, a drugi za obične smrtnike, kako u posljednje vrijeme tvrdi slovenska oporba, pitanje je na koje su na okruglom stolu "Foruma 21" u četvrtak u Ljubljani pokušali odgovoriti brojni uglednici, među kojima i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan.

"Vladavina prava je cilj kojem stalno treba težiti, iako ga u cijelosti nikad ne postižemo", rekao je Kučan, počasni predsjednik i osnivač ove slovenske nevladine udruge. On se suprotstavio tvrdnjama da u Sloveniji postoje paralelni pravni sustavi, koje u ozračju sve manjeg povjerenja u državne institucije i sudstvo ističe oporba desnog centra koju vodi bivši premijer Janez Janša. Priznao je da u Sloveniji ima i pojava teških pravnih pogrešaka i situacija kad se zakon pogrešno primjenjuje.

U raspravi, koja je okupila vodeće slovenske pravne stručnjake, nekoliko bivših ministara te ustavnih sudaca, većina sudionika je ocijenila da su teze o postojanju "dvije pravne države" preradikalne, te da se zapravo radi o tome da se postojeći zakonski okviri nekada u praksi ne primjenjuju dovoljno učinkovito.

Zadnjih nekoliko mjeseci u Sloveniji je vrlo prisutna politička rasprava o vladavini prava. Nekoliko sudskih procesa u kojima se kao akteri pojavljuju političari, ali osobito neučinkovit progon gospodarskog kriminala, odnosno tajkuna čija su poduzeća insolventna i u velikim dugovima, potaknuli su tezu oporbe da su na udaru sudstva samo osumnjičenici s desne strane političkog spektra i tzv. mali ljudi, dok politička elita na vlasti navodno štiti osumnjičenike u privatizaciji koji su na strani ljevice.

U raspravi su spomenuti i primjeri kada su sami zastupnici u parlamentu donijeli rješenja u suprotnosti s jasnim pravorijekom ustavnog suda. Neki od sudionika upozorili su da znakovi pada standarda u ostvarivanju vladavine prava nisu samo prisutni u Sloveniji, nego da je do toga došlo u svim državama koje su nakon 2004. godine ušle u Europsku uniju. "To nije samo slovenski fenomen, a raskorak između zakona i morala, koji je u društvu dominantan, u međuvremenu se povećao", rekao je nekadašnji ministar javne uprave i pravni stručnjak Bojan Bugarič. On je također ocijenio da se u tranzicijskim zemljama previše prepisuju gotova zakonska rješenja iz "starih" demokracija, umjesto da se donose inovativna zakonska rješenja prilagođena tim državama.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika