31.01.2011. / 13:39

Autor: Nacional.hr

Umjetna gušterača mogla bi spasiti živote trudnicama i njihovoj nerođenoj djeci

Utvrđeno je i da trudnice sa dijabetesom tipa 1 u prosjeku po 10 sati dnevno imaju razinu šećera u krvi koja nije u granicama normale

Trudnice često imaju problema sa šećerom u krviTrudnice često imaju problema sa šećerom u krviUmjetna gušterača bi mogla spasiti živote trudnicama oboljelim od dijabetesa i njihovoj novorođenčadi. Hormonske promijene tijekom trudnoće, zajedno sa dijabetesom, nepovoljno utječu na razinu šećera u krvi trudnica što za njih može biti smrtonosno. Istraživanje Diabetes Care, koje je pokrenula najveća britanska organizacija za oboljele od dijabetesa, Diabetes UK, pokazalo je da bi umjetna gušterača mogla održavati razinu šećera u krvi normalnom, prenosi BBC.

Kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 gušterača ne može regulirati razinu šećera u krvi jer ne proizvodi dovoljno inzulina. Ovaj problem može se kontrolirati sa injekcijama inzulina, no tijekom trudnoće je teže kontrolirati razinu šećera u krvi, a visoke razine šećera kao i one niske niske, iako neće bitnije utjecati na majku, mogu biti opasne za dijete.

Studija na trudnicama u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj pokazala je da je razina smrtnosti novorođenčadi u prvom tjednu života 4 puta veća kod žena s dijabetesom tipa 1 nego kod zdravih žena. No, trudnoća može biti opasna i za majku kojoj razina šećera u krvi može previše pasti, a mogu i izostati simptomi koji upozoravaju na potencijalno smrtonosan pad šećera. Utvrđeno je i da trudnice sa dijabetesom tipa 1 u prosjeku po 10 sati dnevno imaju razinu šećera u krvi koja nije u granicama normale.

Znanstvenici Medicinskih istraživačkih laboratorija na Cambridgeu izveli su pokus u kojem su 10 trudnica sa dijabetesom priključili na umjetnu gušteraču odnosno inzulinsku pumpu i pritom preko posebih senzora pratili razinu šećera u krvi. Senzori su pokazali normaliziranje razine šećera u krvi nakon davanja umjetnog hormona.

Dr. Ian Frame, voditelj istraživanja u Diabetes UK, tvrdi da ovu studiju treba proširiti i njome obuhvatiti veći broj trudnica pa nakon toga ovu metodu primjeniti izvan bolnica, u domovima trudnica, što se planira do kraja godine.

Vezane vijesti

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Ispijanje šalice ili dvije kave tijekom trudnoće ili dojenja neće utjecati na kvalitetu sna novorođenčeta, pokazalo je brazilsko istraživanje koje je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika