03.02.2011. / 20:05

Autor: Hina

Iz svijeta stižu pozivi za mirnim prijenosom vlasti u Egiptu

Svjetski čelnici i u četvrtak su se osvrnuli na stanje u Egiptu, pozivajući na mirno rješavanje krize i žuran početak prijenosa vlasti, prenose svjetske agencije.

Svjetski čelnici i u četvrtak su se osvrnuli na stanje u Egiptu, pozivajući na mirno rješavanje krize i žuran početak prijenosa vlasti, prenose svjetske agencije.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev zatražio je od predsjednika Hosnija Mubaraka da krizu u zemlji razriješi na miroljubiv i zakonit način. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je na suzdržanost, uz ocjenu da bi prijenos vlasti trebao odmah početi.

"Ako do prijenosa vlasti treba doći, neka počne odmah, što prije to bolje", kazao je Ban Ki-moon na tiskovnoj konferenciji u Londonu.

Reuters podsjeća da su na što žurniji prijenos vlasti već pozvali čelnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Španjolske.

Dmitrij Medvedev i Barack ObamaDmitrij Medvedev i Barack ObamaŠpanjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero izrazio je želju da se demokracija u Egiptu uspostavi što prije, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel poručila da se u Egiptu mora što prije pokrenuti "politički dijalog" kako bi došlo do miroljubivog prijenosa vlasti, javlja AFP.

Predsjednik Barack Obama kazao je u četvrtak, nakon noćnih nereda u Kairu u kojima je živote izgubilo šest ljudi, da moli za mir u Egiptu.

"Molimo se za prekid nasilja u Egiptu. Želimo da se ostvare želje i težnje egipatskog naroda", rekao je Obama.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs poručio je da egipatska vlada ne smije djelovati protiv novinara koji prate prosvjede. Uputio je poziv vlastima da smjesta puste novinare koji su završili u pritvoru.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika