04.02.2011. / 11:04

Autor: Hina

Dosadašnji premijer Mianmara imenovan predsjednikom

Promatrači ocjenjuju kako je riječ o kozmetičkoj promjeni koja će neznatno pridonijeti značajnijim promjenama u zemlji - okončanju ili smanjenju vojnog utjecaja na politiku zemlje

Premijer Mianmara vojne vlade u odlasku Thein Sein u petak je imenovan na dužnost prvoga civilnog predsjednika države u zadnjih pedeset godina, izvijestili su službeni izvori u Yangonu.

Promatrači ocjenjuju kako je riječ o kozmetičkoj promjeni koja će neznatno pridonijeti značajnijim promjenama u zemlji - okončanju ili smanjenju vojnog utjecaja na politiku zemlje.

Od 1992. predsjednik Mianmara bio je vrhovni general Than Shwe. Promatrači sumnjaju da će Sein uspjeti postići ili poduzeti bilo kakve konkretne gospodarske ili političke reforme u zemlji bogatoj iznimnim prirodnim resursima, nakon deseteljeća brutalne vojne diktature.

"Sein je savršena osoba za Shwea - lojalan je, nema nikakva političkog programa niti programa reformi i neće poduzeti bilo kakvu inicijativu", rekao je jedan od vodećih mianmarskih akademika, školovan u SAD-u Aung Thu Nyein.

Sein je karijerni vojnik i general, koji se vojnoj hunti pridružio 1997. . Novi bi predsjednik u predstojećih nekoliko tjedna trebao imenovati članove nove vlade. Promatrači ocjenjuju kako će 77-godišnji Shwe vjerojatno zadržati neku od funkcija u drugom planu.

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika