05.02.2011. / 09:20

Autor: Hina

Uništen ured Al Džazire

Burna noć u Egiptu - Pucnjava na trgu Tahir, teroristi digli u zrak plinovod na Sinaju

Istovremeno Reuters javljakako su nepoznati teroristi digli su u zrak plinovod koji ide preko sjevernog dijela Sinaja u Egiptu i opskrbljuje plinom Izrael i Jordan

Foto: ReutersFoto: ReutersZvuci pucnjave čuli su se u subotu rano ujutro na trgu Tahrir u središtu Kaira, poprištu masovnih prosvjeda protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, no nema nikakvih novih izvješća o žrtvama.

Prosvjednici su tijekom tjedna zaposjeli ovaj trg tražeći od Mubaraka da odstupi s vlasti.

Tijekom tjedna došlo je do sukoba prosvjednika s pristašama egipatskog predsjednika.

Povremeno se čuje paljba iz vatrenog oružja no izvjestitelji s mjesta događaja navode da je nemoguće utvrditi odakle dolazi.

Jedan od prosvjednika rekao je da je vojska, koja dijeli dvije sukobljene strane, pucala u zrak kao znak upozorenja nakon što su se neki pucnji čuli iz područja u kojem su okupljene Mubarakove pristaše.

Pucnji su potaknuli prosvjednike okupljene na trgu da ponovno započnu s glasnim pozivima za odstupanje Mubaraka s vlasti.

Televizijske snimke pokazale su ljude koji okupljenih na trgu no ne prikazuju nikakve znakove nasilja.

Na trgu Tahrir okupilo se do duboko u noć oko 10.000 ljudi koji nastavljaju s prosvjedom unatoč policijskom satu.

Egipatski premijer Ahmad Šafik rekao je da prosvjednike nitko neće silom tjerati s trga.

Istovremeno Reuters javljakako su nepoznati teroristi digli su u zrak plinovod koji ide preko sjevernog dijela Sinaja u Egiptu i opskrbljuje plinom Izrael i Jordan.

Državna televizija prenosi dužnosnike koji kažu da je "situacija vrlo ozbiljna i da se eksplozije šire s jednog mjesta na drugo" uzduž plinovoda.

"Radi se o velikoj terorističkoj operaciji", rekao je televizijski novinar. Sigurnosni izvori prenose da je egipatska vojska zatvorila nalazište iz kojeg se puni plinovod.

Iako je egipatska televizija prvo javila da je eksplodirao ogranak plinovoda prema Izraelu, iz Jeruzalema su priopćili da je on netaknut, pa sada izvori u Egiptu govore da se radi o plinovodu prema Jordanu.

Egipat je skromni izvoznik plina i tim energentom plinom opskrbljuje Izrael i Jordan te još nekoliko zemalja regije. Plin izvozi i preko terminala za ukapljeni plin na sjevernoj obali. Izrael iz Egipta uvozi 40 posto svojih potreba za prirodnim plinom. Sumnja se kako su eksploziju prouzročile skupine bliske Al-Kaidi.

Egipatski novinar preminuo od posljedica ranjavanja

Egipatski novinar Ahmed Mohamed Mahmud, ranjen vatrenim oružjem tijekom prosvjeda protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, preminuo je u petak od posljedica ranjavanja, objavio je vladin dnevnik Al Ahram.

Al Ahram navodi da je 36-ogodišnji novinar umro nakon četiri dana tijekom kojih se nalazio u komi.

Prema navodima Odbora za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku, Ahmed Mohamed Mahmud prvi je novinar koji je izgubio život od početka masovnih protuvladinih prosvjeda koji su započeli u Egiptu 25. siječnja.

Mahmud, koji je izvještavao za list Al Tavun, što ga izdaje zaklada Al Ahram, ranjen je snajperskim metkom dok je snimao prosvjede iz svoga stana smještenog u blizini trga Tahrir, središta masovnih prosvjeda.

Prema navodima CPJ-a, tijekom tjedna dogodilo se stotinjak izravnih napada na novinare ili lokalne medije, od čega desetak samo u posljednja 24 sata.

Egipatski ministar informiranja ustvrdio je u petak navečer kako su informacije prema kojima egipatske vlasti stoje iza napada na novinare lažne te je u priopćenju istaknuo kako su napadi na novinare "neprihvatljivi" te da su predstavnici stranih medija "dobrodošli u Egipat", dodajući da se trenutačno u toj zemlji nalazi više od tisuću stranih novinara.

Uništeno sjedište Al Džazire u Egiptu

Satelitska tv mreža sa sjedištem u Kataru, Al Džazira, objavila je u petak kako su njezin ured u Kairu spalile i uništile "bande razbojnika".

Ova utjecajna tv postaja, kojoj su egipatske vlasti ranije ovoga tjedna naložile da prestane djelovati u toj zemlji, optužila je vladu i njezine pristaše da nastoje osujetiti njezino medijsko pokrivanje nemira u Egiptu.

"Tv postaja Al Džazira objavljuje da su njezin ured u Kairu poharale bande razbojnika. Ured je zapaljen zajedno s opremom koja se nalazila unutra", objavio je u svom priopćenju ovaj tv kanal.

"Čini se da je to posljednji pokušaj egipatskog režima i njegovih pristaša da spriječi Al Džazirino pokrivanje događaja u zemlji", dodaje se u priopćenju.

Ova tv postaja u petak je objavila da su šef njezina ureda u Kairu Abdelfatah Fajed i još jedan novinar zadržani u policiji.

Prošle je nedjelje egipatska vlada objavila da suspendira Al Džazirino emitiranje u Egiptu, optužujući je za krivo izvještavanje o nemirima te da otkazuje dozvolu za emitiranje i akreditacije svim njezinim novinarima i zaposlenicima.

No Al Džazira nastavlja emitirati u Egiptu i Egipćani je mogu gledati putem satelitskih veza. Njezino izvještavanje prenosi se na velikom ekranu na kairskom trgu Tahrir, epicentru prosvjeda protiv predsjednika Hosnija Mubaraka.

U četvrtak je Al Džazira javila da su vlasti pustile njezina tri novinara nakon što su bili privedeni dok su pokrivali masovne ulične prosvjede.

Izvještavanje ove tv mreže o egipatskim prosvjedima prati se duž cijelog Bliskog istoka, dok je na udaru kritike Mubarakovih pristaša.

Pokrenuta 1996. u Kataru, Al Džazira ima, prema podacima s njezine web stranice, više od 400 novinara u preko 60 zemalja.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika