06.02.2011. / 16:12

Autor: Hina

Napokon napredak

Dogovorena revizija egipatskog ustava: Sulejman odbio naslijediti Mubaraka

Ovo je prvi put u pola stoljeća da vlast i Muslimansko bratstvo, službeno zabranjeno, javno razgovaraju

Omar Sulejman (Foto: Reuters)Omar Sulejman (Foto: Reuters)Sudionici dijaloga egipatskih vlasti i oporbe, u kojoj je i Muslimansko bratstvo, dogovorili su se u nedjelju da će do početka ožujka osnovati odbor za pripremu amandmana na ustav, rekao je vladin glasnogovornik Magdi Radi.

Postignut je konsenzus o "osnutku odbora u kojemu će biti pravosudne vlasti i stanoviti broj političara, koji će do prvog tjedna u ožujku proučavati i predlagati nužne amandmane na ustav i na zakone", rekao je Radi.

Muslimansko bratstvo sudjeluje u tim pregovorima, kao i stanovite skupine koje od 25. siječnja sudjeluju u prosvjedima u kojima se poziva na odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka.

Ovo je prvi put u pola stoljeća da vlast i Muslimansko bratstvo, službeno zabranjeno, javno razgovaraju.

Egipatski potpredsjednik Omar Sulejman odbio je u nedjelju zahtjev oporbe za preuzimanje ovlasti predsjednika Hosnija Mubaraka, kojega odlazak već dva tjedna traže prosvjednici, rekao je predstavnik oporbe, sudionik dijaloga vlasti i oporbe.

"Zatražili smo od potpredsjednika da preuzme predsjedničke ovlasti, sukladno odredbama 139. članka ustava", ali je odbio, rekao je čelnik oporbene stranke koji nije htio otkriti identitet.

Vlasti su pokrenule "nacionalni dijalog" s oporbom kojemu se pridružilo Muslimansko bratstvo, glavna oporbena snaga u Egiptu, koje je dosad bilo u lošim odnosima s vlasti.

Nakon početka narodne pobune 25. siječnja, Sulejman, bivši ravnatelj obavještajne službe, imenovan je potpredsjednikom, koju je dužnost Mubarak ukinuo po dolasku na vlast 1981.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika