11.02.2011. / 10:04

Autor: Hina

Vrh egipatske vojske na izvanrednom sastanku: Sprema li se vojni udar?

Sastankom predsjeda potpredsjednik vlade i ministar obrane Muhamed Husein Tantavi. Televizija Al Arabija javila je također da će visoko vojno vijeće "uskoro objaviti važno priopćenje"

Visoko vijeće egipatske vojske započelo je izvanredan sastanak sa kojeg će poslije biti objavljeno priopćenje, javila je u petak iz Kaira egipatska državna agencija Mena.

Sastankom predsjeda potpredsjednik vlade i ministar obrane Muhamed Husein Tantavi. Televizija Al Arabija javila je također da će visoko vojno vijeće "uskoro objaviti važno priopćenje".

Predsjednik Mubarak izazvao je u četvrtak navečer bijes na ulicama egipatskih gradova kada je u govoru naciji rekao da neće odstupiti s dužnosti i da će dio ovlasti prenijeti na svoga potpredsjednika. Na glavnom trgu Tahriru u Kairu stotine tisuća prosvjednika dočekale su govor s nezadovoljstvom i bijesom jer su prosvjednici očekivali završetak njegove 30-godišnje autoritarne vladavine.

"Odlazi! Odlazi!", izvikivale su stotine tisuća okupljenih na središnjem trgu Tahriru očekujući da će televizijsko obraćanje Mubaraka biti taj veliki trenutak ispunjenja njihova zahtjeva za okončanjem njegove 30-godišnje autoritarne vladavine.

Dižući cipele u zrak, što je dramatičan znak prijezira u arapskome svijetu, masa s Tahrira galamila je: "Dolje, dolje, Hosni Mubarak!".

Ljutnja koja je obuzela ulice Kaira i Aleksandrije, samo nekoliko sati uoči prosvjeda u petak pod nazivom "Dan mučenika" u spomen na 300 ubijenih građana od početka prosvjeda 25. siječnja, ne sluti na dobro u okolnostima kada je vojska već dva tjedna raspoređena po ulicama, a u četvrtak je objavila da preuzima kontrolu nad zemljom.

"Ljudima je dosta Mubaraka. Ako ode iz zemlje, pomoći će smiriti krizu. Ako ostane, odvest će Egipćane u kaos", rekao je prosvjednik s Tahrira Mustafa Nagar.

"Ovim je govorom nadmašio svoju poznatu tvrdoglavost i glupost. Sutra krećem prosvjedovati pred palaču dok Mubarak ne padne. Više nema povratka", dodao je učitelj Ismail Zakaria.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika