13.02.2011. / 12:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Roberto Saviano o 'raju za kriminalce': Slovenija ne smije Camorru olako shvatiti

"Slovenija je za nas raj. U Sloveniji smo bili toliko sigurni da smo koristili svoja prava imena. Konačno nije bilo krivotvorenih dokumenata, ništa", rekao je mafijaš

Borut PahorBorut PahorSlovenija ne bi smjela olako shvatiti tvrdnje da su je pripadnici jednog klana napuljske Camorre doživljavali kao "mafijaški raj" i u njoj slobodno djelovali, izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju Roberto Saviano, pisac kultne knjige "Gomorra".

Saviano je u "La Repubblici" nedavno objavio zatvorsku ispovijest mafijaša-pokajnika Maurizia Prestierija koji je, među ostalim, rekao da su se pripadnici jednog klana Camorre za vrijeme međuklanovskih obračuna u Napulju sklanjali u Sloveniju, gdje su znali boraviti i više mjeseci pod pravim imenima jer su se osjećali sigurnima. "Slovenija je za nas raj. U Sloveniji smo bili toliko sigurni da smo koristili svoja prava imena. Konačno nije bilo krivotvorenih dokumenata, ništa", rekao je mafijaš.

U Sloveniji su minimalizirali taj problem. "Boravci mafijaških klanova u Sloveniji nisu nikakva nepoznanica: oni našu državu koriste kao mjesto gdje se odmaraju, ali se ovdje ne upuštaju u kriminalnu aktivnost", izjavio je Drago Kos, donedavni predsjednik vladina ureda za suzbijanje korupcije, inače iskusni kriminalist. Protiv njih se nije moglo djelovati bez odgovarajuće međunarodne tjeralice, a oni se kriminalnom aktivnošću u Sloveniji nisu bavili, rekao je Kos.

U razgovoru za Slovensku televiziju Saviano tvrdi da Prestierijeve tvrdnje ne treba tako olako shvaćati i da je njegovu ispovijest objavio kao upozorenje da u nekim europskim zemljama, ne samo u Sloveniji, ne postoje središta za borbu protiv mafije, pa te zemlje reagiraju samo ako to zatraže države iz kojih dolaze kriminalci.

"Prestieri mi je ispričao da su u Sloveniji znali boraviti i po devet mjeseci i uopće se nisu vraćali u Napulj. Sloveniju su smatrali jednom vrstom centrale iz koje su upravljali novcem, ljudima i oružjem. Rekao mi je da su ga kupovali od Srba i Hrvata i preko Slovenije vozili u Italiju. Od drugih mafija s kojima su imali uhodane kanale dobivali su što su htjeli", ustvrdio je Saviano u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju.

Dodao je da pretpostavlja kako su duži boravci pripadnika Camorre trajali između 2005. i 2007. godine, u vrijeme kad je u Napulju dolazilo do obračuna raznih struja u Camorri koji su rezultirali pravim uličnim ratom.

Saviano je rekao kako su i u drugim europskim zemljama znali biti iznenađeni njegovim otkrićima o djelovanju Camorre na njihovu teritoriju, ali su se ona kasnije pokazala točnima. Šokirani otkrićima o djelovanju Camorre na svom području isprva su bili i u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj..., tvrdi Saviano.

Po njegovim riječima, napuljska Camorra je zadnjeg desetljeća promijenila kriminalnu scenu Europe, pa Prestierijeve navode "i ako su pretjerani" treba uzeti ozbiljno i ispitati.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika