14.02.2011. / 15:33

Autor: Nacional.hr

U Egiptu se nastavljaju štrajkovi i prosvjedi: Svrgnuti Mubarak 'bolestan i odbija liječenje'

Stotine policajaca u uniformama i civilnoj odjeći marširalo je na Tahrir trg vičući 'mi i narod smo jedno' i 'čast mučenicima revolucije'

Prosvjednici u Egiptu (Reuters)Prosvjednici u Egiptu (Reuters)U Egiptu počeli novi prosvjedi i štrajkovi, kojima se traže veće plaće i bolji radni uvjeti od nove vojne vlasti, izvještava BBC.

Egipatski državni mediji niječu otprije objavljene izvještaje kako je svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak u komi, ali priznaju da je bolestan, izvještava ruska međunarodna novinska agencija RIA Novosti. Na taj su način demantirani napisi egipatskog dnevnika Al-Masry Al-Youm o tome da je Mubarak smrtno bolestan i u komi.

Naime, egipatski provladin dnevnik Al-Gomhuria citirao je izvore bliske Mubaraku, ističući kako je bivši predsjednik u 'ozbiljnom psihološkom stanju i odbija lječničku pomoć, usprkos svojoj bolesti' ali da nije u komi. Vjeruje se kako je sada u ljetnikovcu u Sharm el-Sheikhu. Prošle godine Mubarak je otputovao u Njemačku na operaciju žući.

Bankari, zaposlenici u turizmu i transportu prosvjedovali su u Kairu, pridružila im se i policija. Stotine policajaca u uniformama i civilnoj odjeći marširalo je na Tahrir trg vičući 'mi i narod smo jedno' i 'čast mučenicima revolucije'. Kažu kako su bili primorani izvršavati naredbe vlasti i djelovati protiv svog naroda.

Egipatska burza otvorit će svoja vrata najranije u nedjelju. Stotine zaposlenika iz banaka demonstriralo je ispred podružnice Aleksandrijske banke u centru Kaira, pozivajući na ostavke svojih meneđera. Ispred zgrade državne televizije i radija stotine zaposlenika iz javnog prijevoza prosvjedovalo je tražeći bolje plaće. Potporu su im pružili vozači vozila hitne pomoći, koji su parkirali 70 vozila duž ceste uz more. U blizini Velikih piramida oko 150 zaposlenika u turizmu tražilo je više naknade. Štrajkovi su zahvatili i druge državne tvrtke, uključujući poštu, medije, tekstilnu industriju i industriju čelika. Vojske je opoziciji obećala kako će iskorijeniti korupciju, bez obzira na prijašnju ili sadašnju poziciju tih osoba.

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, pozdravio je vojnu vlast u Egiptu i njene izjave. Ponavlja kako je izraelsko-egipatski ugovor bio kamen temeljac bliskoistočne stabilnosti. On se danas sastao u Izraelu sa zapovjednikom Združenog zbora vojske SAD-a, admiralom Mikeom Mullenom, gdje su između ostalog raspravljali i o situaciji u Egiptu. Admiral Mullen došao je u Izrael nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom II, čiju zemlju su isto zahvatili prosvjedi.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika