17.02.2011. / 19:15

Autor: Hina

Slovenska oporba zbog slučaja Hypo traži smjenu ministrice unutarnjih poslova

Slovenski mediji ovih su dana objavili da više velikih zajmova kod Hypo banke ima ministričin partner Miro Senica te da je među ostalim zajmom Hypa kupio vilu u kojoj djeluje njegov odvjetnički ured u Ljubljani, a onda je prodao Hypu i uzeo u najam

Katarina KresalKatarina KresalSlovenska oporba zatražila je u četvrtak, zbog neočekivana opoziva slovenskog menadžmenta Hypo banke i Hypo leasinga od uprave u Klagenfurtu, sazivanje izvanredne sjednice parlamentarnog odbora za unutarnju politiku te je izrazila očekivanje da će premijer Borut Pahor razmisliti treba li na svom mjestu ostati ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.

"Mnogo je indicija da austrijska državna tijela nemaju povjerenja u slovenske kolege. Zato su austrijski vlasnici hitno i bez najave, u nazočnosti zaštitara iz susjedne države, zamijenili prijašnju upravu", rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak u Ljubljani Vinko Gorenak, parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Iako je slovenska policija još u srpnju prošle godine u vezi sa sumnjama u nepravilnosti u Hypovim tvrtkama u Sloveniji pokrenula istragu, očito nije otkrila ništa, rekao je Gorenak, dodavši da će oporba premijeru Pahoru predložiti opoziv ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, jer je očito da je nepravilnosti pokazala unutarnja kontrola izvedena iz središnjice u Klagenfurtu.

Janšina stranka u protekle je dvije godine u dva navrata pokrenula neuspješan postupak parlamentarnog opoziva ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, inače predsjednice Liberalnih demokrata (LDS) koji su članovi Pahorove koalicijske vlade. Među ostalim, sumnjičili su je da je preko nekih najvećih političkih i kriminalnih afera dovedena u pitanje vjerodostojnost policije zbog veza njezina nevjenčana supruga, vlasnika odvjetničke tvrtke Mire Senice, s poslovnim i političkim elitama.

"Potrebno je jasno reći da je Hypo banka svojevrsna dvorska banka stranke koju vodi ministrica. Sve se vrti oko liberalnih demokrata", rekao je Gorenak, sumnjajući da je to možda utjecalo na neuspjeh u slovenskoj istrazi mogućih nepravilnosti koje je počinio prijašnji menadžment.

Stranka Liberalnih demokrata još je prošli tjedan u izjavi za javnost navela da su neistiniti navodi da su kod Hypo banke uzeli velik zajam te tvrde da su zajmove uzeli u više slovenskih banaka. Ustvrdili su također da je aferu Hypo banke oporba ponovo iskoristila kako bi neopravdano optuživala tu stranku.

Slovenski mediji ovih su dana objavili da više velikih zajmova kod Hypo banke ima ministričin partner Miro Senica te da je među ostalim zajmom Hypa kupio vilu u kojoj djeluje njegov odvjetnički ured u Ljubljani, a onda je prodao Hypu i uzeo u najam.

Senica to nije zanijekao, ali je dodao da ima zajmove kod više banaka i da ih uredno vraća.

Po pisanju slovenskih medija, opoziv slovenskog menadžmenta Hypo banke i Hypo leasinga za Sloveniju pokazuje da su se i ovdje u vezi s njezinim tvrtkama događake velike nepravilnosti koje će pokazati interna istraga koja se vodi iz Klagenfurta. Navodno je riječ o "nezakonitim provizijama" koje je u nekim poslovima naplaćivala prijašnja uprava u Ljubljani, a sumnjive su i transakcije u "off-shore" poduzeća iz građevnih tvrtaka koje su u međuvremenu posrnule, a predstavljale su najveći dio kreditnih i lizinških poslova Hypa u Sloveniji.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 18.02.11. 06:13

A tko je nama kriv da nemamo ovako umilnih politichara
Pa kad skuzhimo da nas drndaju...da bar u snu imamo iluziju da to i nije tako loshe !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika