18.02.2011. / 17:55

Autor: Deutsche Welle

Klasični mediji gube medijsku utrku: Na internetu su sutrašnje novine

Sve više Nijemaca informira se putem interneta. Tu najviše ispašta tisak, iako i radio i televizija polako gube bitku sa internetom. Jer, ovakvo izvještavanje je najbrže, najopširnije i pruža neograničene mogućnosti.

„Novine su ono gdje možete pročitati ono što je jučer pisalo na internetu", jedna je od novijih polušaljivih definicija novina u Njemačkoj. I zaista, novinama na novinskim kioscima nije lako otkako moćni internet-portali, kao što su „Spiegel online" ili „Bild online" maksimalno aktualno pokrivaju sve bitne i nebitne događaje. Ali, nije lako ni drugim medijima, kao što su radio i televizija.

Nijedna ozbiljna kuća ne može da se zamisli bez svoje ponude za internet. Urednici koji su se ranije bavili jasno definiranim poslovima u okviru jednog medija, postali su "Katice za sve" što traži internet, jer se na internet stavljaju i tekstovi, i audio-fileovi, i slike, i video-snimci, a sve to treba biti uobličeno u jedinstven i prepoznatljiv dizajn. „Još ni nema konkretne definicije za to što sada radimo; ja za sebe kažem da sam programer internet-prezentacije i web-dizajner", kaže Jürgen Strabag, urednik na jednom velikom internet portalu.

Internet može više od televizije

Prema studiji koju su proveli njemački javni servisi, u proljeće prošle godine, u Njemačkoj je internet koristilo 49 milijuna ljudi starijih od 14 godina - znači: 69,4 posto stanovnika ove zemlje. To je 5,5 milijuna korisnika više u odnosu na 2009. 76 posto njemačkih korisnika interneta koristi taj medij svaki dan. Prodaja tiskovina u isto je vrijeme opala za 5,3 posto. Internet nije ugrozio samo prodaju novina, već i radio i televizijske programe. O važnosti video-sadržaja na internetu dovoljno govori podatak da njih koristi 65 posto „surfera" - „na" socijalnim mrežama je „samo" njih 40 posto. Veliki portali maksimalno koriste tehničke mogućnosti interneta koje ih dodatno izdvajaju od ostalih medija, na primjer, bogato opremljene interaktivne grafike.

„Pogledajte samo Spigelovu vizualizaciju diplomatskih depeša koje im je dao Wikileaks. Tu je karta na kojoj se vidi protok depeša i možete izaberati godinu ili kliknuti na određenu državu i odmah ćete dobiti mnoštvo detalja, naravno, sa svim onim linijama i strelicama koje vode ka Americi", kaže Jürgen Strabag:

Opasnosti od cyber-života

Nezgodno je kad internet postane zamjena za oca, majku ili obitelj. U Njemačkoj još uvijek ima vrlo malo centara za liječenje ovisnosti od interneta, a ta bolest evidentno postoji. Inge Raupe, iz takvog centra u Kölnu, pomaže mladima. „Nedavno smo imali slučaj mladića koji je toliko vremena provodio na internetu da je jeo samo brzu hranu sjedeći pored računala i udebljao se 25 kilograma."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

registracija
30/3/09

radar, 18.02.11. 21:19

kapa dole na korektnosti koju iskazujete potpisujuci izvor preuzete vijesti. niste kao ostali nasi portali koji prijevod teksta tumače tumače kao autorsko djelo. pravi ste prodesionalci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika