21.02.2011. / 10:27

Autor: Hina , Nacional.hr

Gdje je pukovnik?

Gadafijev sin prijeti: 'Moglo bi biti gore nego u Jugoslaviji!'

"Libija je na raskrižju. Ili ćemo se danas dogovoriti o reformama ili će krv teći cijelom Libijom", rekao je Saif Al-Islam u tv-govoru

Moamer GadafiMoamer GadafiSaif Al-Islam, sin libijskog čelnika Moamera Gadafija, izjavio je da libijski narod mora izabrati između izgradnje "nove Libije" i građanskog rata, dok su u noći sa nedjelje na ponedjeljak sukobi zahvatili Tripoli.

U međuvremenu, proširile su se glasine kako je njegov otac već napustio Libiju. To je prvi javno iznio Hussein Sadiq al Musrati, koji je do prije par sati bio veleposlanik Libije u Kini. Nakon što je javno na Al Jazeeri dao ostavku, kazao je da Gaddafi senior više nije u matičnoj državi. Pojavljivanje njegova sina a ne njega u obraćanju naciji je te glasine pojačalo, a oko ponoći je Al Jazeera došla s nepotvrđenom glasinom da je Gaddafi otputovao u Venezuelu, gdje je na vlasti još uvijek Hugo Chavez.

"Libija je na raskrižju. Ili ćemo se danas dogovoriti o reformama ili će krv teći cijelom Libijom", rekao je Saif Al-Islam u tv-govoru.

"Nastavi li se ovakvo stanje, bit će gore nego što je bilo u Jugoslaviji", rekao je Saif al-Islam Gadafi koji je potom demantirao glasine da je njegov otac pobjegao iz zemlje.

"Ostao je u Libiji kako bi predvodio bitku", kazao je.

Saif Al-Islam je u više navrata ponovio podatak od 84 poginule osose u nasilju i ustvrdio da su podaci "stranih medija pretjerani". Prema najnovijim podacima Human Rights Watcha najmanje 233 osobe su ubijene u Libiji od 15. veljače.

U vezi reformi najavio je da će se parlament uskoro okupiti i donijeti odluku o novom kaznenom zakonu i novim zakonima koji će pružiti mogućnosti slobode tiska i civilnom društvu, kao i pokretanje dijaloga o Ustavu.

"Imali smo reforme koje želimo provesti uz najmanje gubitke i najmanje probleme" rekao je i dodao da su, ako to narod želi, moguće promjene zastave i himne. Sukobi prosvjednika koji traže smjenu vlasti i snaga lojalnih Gadafiju i dalje traju.

Ministarstvo vanjskih poslova u Seulu priopćilo je da su stotine Libijaca upale na područje na kojem jedna južnokoejska tvrtka obavlja građevinske poslove i napali radnike. Napadači su ozlijedili najmanje tri radnika iz Južne Koreje i dvojicu iz Bangladeša a nekon nekog vremena su se povukli, navodi južnokorejsko ministarstvo.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 21.02.11. 08:44

"GADAFI POBJEGAO I OTISAO CHAVEZU U VENEZUELU"
A bi li Berlusconi primio nasu Jacu?


registracija
11/1/10

fluid, 21.02.11. 10:45

skyway@.Berlusconi nebi primio Jacu jer je punoljetna.


registracija
11/1/10

fluid, 21.02.11. 11:07

Pobit će pola naroda da se održe na vlasti.Mislite li da će hrvatska vlada drugačije postupiti,ukoliko dođe do nemira ili prosvjeda većih razmjera ?Ne !Jednako će biti.Svim represivnim aparatom će udariti na narod koji će proglasiti vandalima i anarhistima.Živi bili pa vidjeli.Uskoro !


registracija
15/5/09

Fidelito, 21.02.11. 15:31

@ skyway: Nebi. Silvio prima samo one mlađe od 18.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.02.11. 15:39

bravo fluid, ona prva ti je super


registracija
1/10/09

hillibilly, 21.02.11. 15:52

Ovo s naslova kao da je izgovorio Karamarko!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika