24.02.2011. / 08:01

Autor: Hina

Zaokret Obamine administracije prema pravima homoseksualaca

Obamina administracija u srijedu je načinila zaokret u odnosu na prava homoseksualaca, objavivši da na sudu neće braniti savezni zakon koji priječi vladi da prizna istospolne brakove i jamči jednake pogodnosti za homoseksualne parove.

Eric Holder i John PistoleEric Holder i John PistoleObamina administracija u srijedu je načinila zaokret u odnosu na prava homoseksualaca, objavivši da na sudu neće braniti savezni zakon koji priječi vladi da prizna istospolne brakove i jamči jednake pogodnosti za homoseksualne parove.

"Nakon pažljivog razmatranja, predsjednik SAD-a je utvrdio da 3. odjeljak Zakona o obrani braka, primjenjen na istospolne parove koji su zakonski u braku po zakonu savezne države, krši načelo jednake zaštite" iz američkog Ustava , izjavio je ministar pravosuđa Eric Holder, ističući da Ministarstvo pravosuđa podržava to stajalište.

"Postoji, nažalost, značajna povijest namjerne diskriminacije homoseksualaca i lezbijki, od vladinih kao i od privatnih osoba, na temelju predrasuda i stereotipa koji i danas imaju posljedice", rekao je Holder. On je također ukazao na "nedavnu evoluciju" tog zakona u sudovima i pred državnim zakonodavnim tijelima, u kojoj se priznaje načelo jednakog postupanja za homoseksualce i lezbijke.

Do sada je Obamina administracija zauzimala stajalište da joj je dužnost braniti sve zakone, uključujući i diskriminirajuće mjere, tako dugo dok su oni u skladu s ustavom. U ovome slučaju, administracija nije mogla naći "razumne argumente" za obranu zakona koji poriče jednake pogodnosti za legalno oženjene homoseksalne parove, rekao je Holder.

Administracija neće braniti sporni zakon protiv dviju tužbi koje su podnijeli istospolni parovi iz država New York i Connecticut.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika