25.02.2011. / 13:02

Autor: Nacional.hr

Očekuje se međunarodni odgovor na situaciju u Libiji; prosvjedi u Iraku, Jemenu, Bahreinu

Danas će se sastati i Sigurnosno vijeće UN-a i Vijeće ministara obrane NATO-a u New Yorku.

Sjednica NATO-aSjednica NATO-aU Ženevi se upravo održava sastanak UN-ovog vijeća za ljudska prava, po prvi puta raspravljat će se o situaciji u Libiji, izvještava BBC. Na sastanku prisustvuje i državna tajnica SAD-a Hillary Clinton. Očekuje se izbacivanje Libije iz članstva vijeća. Navi Pillay, UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava izjavila je kako 'u sramotnom i kontinuirajućem kršenju međunarodnog prava te gušenju miroljubivih demonstracija u Libiji, alarmantno se primaju izvješća o masovnim ubojstvima, uhićenjima, pritvaranjima i mučenjima prosvjednika'.

Danas su se neslužbeno sastali ministri obrane EU-a u Godollu, blizu Budimpešte, očekuju se sastanci Sigurnosnog vijeća UN-a i Vijeća ministara obrane NATO-a u New Yorku. NATO-ov glavni tajnik general Anders Fogh Rasmussen rekao je kako NATO nema nikakve namjere intervenirati. Ranije je predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao vođe Velike Britanije, Francuske i Italije na međunarodni napor kako bi se riješila kriza u Libiji. Najvio je moguće mjere djelovanja, između ostalog i dopremanje humanitarne pomoći. U izjavi Bijele kuće piše kako su sve opcije otvorene, uključujući sankcije. Nastavlja se kako će vojska ponuditi svoje gledište i rješenje nastale situacije.

Dok izvještaji iz Libije pišu o tisućama poginulih, libijska državna televizija je izvijestila narod kako je vlada obećala svakoj obitelji 400 dolara pomoći za hranu, a radnicima u državnom sektoru nudi se 150 posto veća plaća. Gadafi je u svom pojavljivanju na televiziji ponovio kako su mladim ljudima podmetnute halucinogene droge u hranu i piće kako bi se borili za Al Kaidu. Prosvjednici su najavili da će se okupiti na Zelenom trgu u Tripoliju nakon podnevne molitve.

Al Džazira izvještava kako je situacija na Tahrir trgu u iračkom Bagdadu vrlo napeta. Oko 3 000 demonstranata baca kamenje na jake policijske snage opremljene plastičnim štitovima i pendrecima. Postoji mogućnost stvaranja stampeda na mostu koji vodi do trga. U Jemenu prosvjednici se okupljaju na glavnom trgu u Sani, očekuju se i protudemonstracije vladinih pristaša. U Bahreinu započinje okupljanje na Bisernom trgu u čast poginulih u demonstracijama u toj zemlji.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika