07.03.2011. / 14:09

Autor: Nacional.hr

Ban Ki-moon imenovao novog povjerenika za Libiju, u Tripoli stiže humanitarna misija

UN su pokrenuli i Hitni regionalni poziv o libijskoj krizi

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao je novog povjerenika za Libiju, bivšeg jordanskog ministra vanjskih poslova Abdelilaha Al-Khatiba i odredio kako će u glavni grad Tripoli poslati humanitarnu misiju, izvještava BBC.

Ban Ki-moon je izjavio kako je libijski ministar vanjskih poslova, Moussa Kusa odlučio prihvatiti dolazak humanitarne misije u glavni grad. Glavni tajnik UN-a zatražio je i hitan pristup zapadnom gradu Misrati, gdje su zabilježene nemilosrdne borbe. U izjavi piše još kako su zadaće specijalnog izaslanika poduzimanje hitnih konzultacija s vlastima u Tripoliju i u regiji o neposrednoj humanitarnoj situaciji. UN su pokrenuli i Hitni regionalni poziv o libijskoj krizi. U pozivu se zahtjeva pomoć od 160 milijuna dolara za humanitarne potrebe izbjeglica koje su napustile Libiju i prešle u Tunis, Egipat i Niger. Za ljude u dijelovima zemlje koje kontroliraju pobunjenici, kao i one još uvijek pod Gadafijevom vlašću i u slučaju još većih migracija i stradavanja u toj zemlji.

Gadafijevi vojnici zauzeli su u protuofenzivi grad Bin Jawad i napreduju istočno prema gradu Ras Lanufu. Provladine snage napadaju pobunjeničke gradove u blizini Tripolija, kao i one na istoku.

UN-ova koordinatorica Valerie Amos izjavila je kako je nakon teških borbi za Misratu mnogo ranjenih koji trebaju hitnu medicinsku pomoć. Gradovi na zapadu Misrata i Zawija već su nekoliko dana teško bombardirani od gadafijeve vojske. Novinska agencija AFP izvještava kako je 12 pobunjenika ubijeno i 50 ranjeno u bitci za Ben Jawad. U bolnici u Adjabiji zabilježeno je sedam mrtvih i 52 ranjenih. U benghazijsku bolnicu al-Jalaa dovezeno je pet tijela. Bolnica u Ras Lanufu je napuštena, prije toga registrirano je sedmero mrtvih i 59 ranjenih.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika