08.03.2011. / 18:43

Autor: Hina

Dogovor Čobankovića i ribara: Ministar ima do kraja mjeseca da ispuni zahtjeve

Na današnjem sastanku ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i ribara postignut je dogovor oko većine ribarskih zahtjeva, no ribari su ministru dali rok do kraja mjeseca da ispuni dogovoreno, a u protivnom najavljuju prosvjede.

Petar ČobankovićPetar ČobankovićNa današnjem sastanku ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i ribara postignut je dogovor oko većine ribarskih zahtjeva, no ribari su ministru dali rok do kraja mjeseca da ispuni dogovoreno, a u protivnom najavljuju prosvjede.

"Ono što je dogovoreno s ministrom ima rok, svih deset točaka, najveći dio u toku ovog mjeseca. Na ministru je sad da ostvari ono što je obećao, u protivnom ono što seljaci mogu napraviti je 'šala mala' prema onome što će se dogoditi. Ja ne prijetim već samo konstatiram", izjavio je nakon sastanka predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Miro Kučić.

Dogovoreno je da cijena plavog dizela ostane ista, a da se od 15. ožujka kroz model strukturnih potpora pronađe način da se ribarima refundira dio troškova, izvijestio je ministar Čobanković koji je s predstavnicima ribarskih asocijacija iz Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, predstavnicima udruga Naše more, Mare Croaticum, Istarski ribar i zadruga ribara razgovarao o aktualnoj problematici ribarstva.

Dogovoreno je da će poticaji za treći kvartal za ulov i preradu male plave ribe biti oko 20. ožujka, da će tržišna kompenzacija za ulov bijele morske ribe i ostalih organizama biti početkom travnja i da će početkom travnja biti obrađeni svi zahtjevi za kapitalna ulaganja.

Također je dogovoreno da će na web stranicama Ministarstva poljoprivrede biti objavljeni podaci o povlasticama, registar flote i znanstvene studije.

Ministarstvo preuzima na sebe, u dogovoru s Ministarstvom mora, sufinanciranje plaćanja vezova iskrcaja u svim lukama, osim domicilnih (gdje ribari i inače ne plaćaju).

Čobanković je kazao kako nije prihvatio zahtjev za smjenu državnog tajnika Tončija Božanića, napominjući kako smatra da državni tajnik dobro obavlja svoj posao i ima njegovu podršku.

Kučić je kazao i kako smatra da poglavlje 13. (ribarstvo) pregovora s EU nije slučajno predzadnje u pregovorima i da bi to poglavlje moglo zagorčati život svima koji pregovaraju ako ne bude na vrijeme zatvoreno.

Zato je bilo potrebno da današnji sastanak završi u miru, kazao je Kučić.

"Tvrdim da hrvatski ribari sa 1.000 brodova mogu napraviti nesagledivu štetu ako bi krenuli kao seljaci. Mi ne prijetimo, korektni smo ljudi, znamo što bi to značilo za hrvatski turizam, međutim, činjenica je da ova grana zapostavljena u kontinuitetu punih 50 godina i da treba početi vodit računa o njoj", kazao je.

Nama je jedan metar kvadratni mora ravan jednom metru kvadratnom zemlje kod Iloka ili negdje druge, slikovit je bio Kučić.

Upitan zašto nije došao na sastanak s prosvjednicima u Ferovcu, ministar Čobanković je rekao kako je imao obveza te kako nije obećao, već je rekao da će nastojati doći u Ferovac.

Nisam obećao da ću doći, već da će nastojat doći, no nažalost nisam uspio, kazao je Čobanković.

Vezane vijesti

Nisam dogovorio zatvor

Nisam dogovorio zatvor

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković za Dnevnik 3 HTV-a demantirao je da ide po dogovoru u zatvor,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 08.03.11. 21:14

Gle ovog zadriglog prasca CHOBU
Sumo majstor
A u nas je zagonetka
NEVJEROJATNO JEDNOSTAVNA !!!
Imamo MORE
Imamo RIBU
Imamo RIBARE !!!!
................................A sad ono shto mi sitnozubci kao ne razumijemo
TALIJANI love NASHU ribu !!!!
( tko im to omoguchava ???? )
Ribari nemaju odgovarajuchi PRIBOR to jest BRODOVE
Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
VELEIZDAJICE.....nedaju da se u DOMACHIM
BRODOGRADILISHTIMA
Sagrade BRODOVI OBALNE STRAZHE
Jer to bi bio grijeh ???
Chuvati ribu , naravno nashu...pa je onda mi lovimo
Preradjujemo...PRODAJEMO u restoranima
Umjesto ovog ledenog smrdljivog smecha
I onda malo bolji ljudi ( to su oni sa dubljim dzhepovima
Imamo otoka TISUCHU
EEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
E sad na poneki otok po jednu
VELIKU HLADNJACHU
Pa se onda riba smrzava ZHIVA !!!


registracija
8/7/10

Maroje, 09.03.11. 11:44

Nebriga, nezainteresiranost i međusobno prepucavanje je rak rana našeg društva. Nadležne institucije ne rade dobro svoj posao. U svemu treba biti određen što se može a što ne.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika