14.03.2011. / 19:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Video/foto - borba protiv katastrofe

Japanci strahuju da im vlada ne govori sve, prijeti li Tokiju evakuacija?

Skupina od 17 američkih marinaca koji su se iz Japana helikopterom vratili na brod USS Ronald Reagan, bili su ozračeni

Eksplozija u nuklearki Fukushima Daiichi; Foto: ReutersEksplozija u nuklearki Fukushima Daiichi; Foto: Reuters

21:00 -Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je objavila kako zasad nema naznaka topljenja nuklearne jezgre u elektrani pogođenoj potresom i tsunamijem.

"Mislim da trenutačno nemamo nikakvih naznaka topljenja jezgre", rekao je viši dužnosnik IAEA-e James Lyons na konferenciji za novinare o stanju u Japanu.

Zamjenik glavnog direktora IAWA-e Denis Flory rekao je da je razina radijacije dosegla najvišu razinu u subotu, a potom je istog dana pala.

19:50 - Sve je veći strah među Japancima da vlada ne govori sve. Naime, dok japanski mediji umanjuju opasnost koja dopire iz nuklearnih elektrana, fokusirajući se na ljudske sudbine, strani mediji sve više podižu pitanje što se točno događa tamo.

Stručnjaci upozoravaju kako bi vjetrovi koji pušu uz istočnu obalu japanskog otočja radioaktivne čestice mogli odnijeti prema Tokiju. Neke velike tvrtke već su počele evakuirati svoje zaposlenike iz Tokija u Hong Kong, Kinu i Australiju.

Tlo je ponovno podrhtavalo na sjevero-istoku Japana i to jačinom od 5,7 stupnjeva po Richteru.

19:25 - Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano je malo vjerojatnom ocijenio mogućnost velike eksplozije reaktora 2 nuklearne elektrane Fukushima 1, oštećene u potresu i tsunamiju u petak. Edano je rekao da u tom reaktoru neće doći do velike eksplozije zbog akumuliranog vodika, kao što se to, po medijskim izvješćima, dogodilo sa zgradama u kojima su smješteni reaktori 1 i 3.

Edano je dodao kako se operator nada stabiliziranju stanja zahvaljujući poduzetim mjerama.

17:30 - Japanski inženjer koji je radio na dizajniranju zaštitnog omotača za reaktor u elektrani Fukushima, Masashi Goto, izjavio je da ta elektrana nije dizajnirana da podnese ovakve potrese i tsunamije. Ističe da su to graditelji elektrane iz Toshibe znali. Prema pisanju agencije Kyodo, radijacija je dva puta veća od najviše izmjerene u nuklearnoj elektrani. Stručnjaci pokušavaju spriječiti topljenje jezgre nuklearnog reaktora, nastalo uslijed oštećenja cijevi koje dovode nuklearno gorivo u sva tri kritična nuklearna reaktora u nuklearnoj tvornici. Cijevi se opasno pregrijavaju.

Tokijska električna energija (TEPCO), japanska kompanija u čijem vlasništvu se nalazi oštećena nuklearna elektrana u Fukushimi, objavila je kako se kao realna mogućnost mora uzeti topljenje radioaktivne jezgre reaktora broj 2, na čijem se hlađenju i dalje radi. Problem je naime što je razina vode za hlađenje drastično pala.

12:50 - New York Times javlja kako će radijacija iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima curiti još mjesecima. Uslijed kvara na sustavu hlađenja, i dalje se ubacuje morska voda u reaktore. Reuters navodi da je voda iz reaktora 2 isparila, što je dovelo do pregrijavanja i oštećenja gorivih šipki. Agencija Kyodo javlja da su pumpe za vodu ostale bez goriva, a vjerojatni razlog tomu je eksplozija reaktora 3. Stručnjaci strahuju od nove eksplozije, s obzirom da se upotrebljavaju metode smanjenja pregrijavanja uslijed kojih je ranije došlo do eksplozija u reaktoru 1 i 3.

Japan: Počela redukcija struje

Oštećeni krov od nuklearnog reaktora (Reuters)Oštećeni krov od nuklearnog reaktora (Reuters)12:30 - Agencija Kyodo javlja o novim problemima u reaktoru broj 2. Naime, gorive šipke navodno su ostale bez vode, pa postoji opasnost od pregrijavanja goriva. U tijeku je hitno ubrizgavanje morske vode u reaktor, što je inače postupak koji uz prekide traje od jutarnjih sati.

Foto: ReutersFoto: Reuters11:38 - Netaknuta je sigurnost zaštitnog omotača reaktora japanske nuklearne centrale Fukushima gdje su se u ponedjeljak dogodile dvije eksplozije, objavila je u Beču Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), a Japanska agencija za nuklearnu sigurnost isključila je mogućnost katastrofe tipa Černobil.

Tragedija sve veća: Još 2000 tisuće tijela pronađeno u Japanu

10:30 - Kako prenosi CNN, skupina od 17 američkih marinaca koji su se iz Japana helikopterom vratili na brod USS Ronald Reagan, bili su ozračeni. Utvrđeno je međutim kako nema daljnje kontaminacije i da je riječ o manjoj količini radijacije, nakon što su ozračeni pripadnici američke vojske prošli proces dekontaminacije. Ipak, nosač je udaljen sa dosadašnje lokacije.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Eksplozija na 3 reaktoru

9:40 - Sustav hlađenja reaktora 1 i 2 nuklearne centrale Fukushima 1 proradio je, nakon što je rano ujutro došlo do težih kvarova, dok se reaktor 3 u kojem je došlo do eksplozije vodika, i dalje pokušava ohladiti, javlja agencija Kyodo. U tijeku je akcija ušpricavanja morske vode u reaktor 3.

Ne može se odbaciti scenarij nuklearne katastrofe

"Reaktor 2 je potpuno izgubio funkciju hlađenja", potvrdio je rano jutros i dužnosnik Agencije za nuklearnu sigurnost kako je objavila državna televizija NHK.

Foto: ReutersFoto: ReutersReaktori 1 i 3 ove centrale već su bili doživjeli identičan kvar koji je izazvao eksploziju zgrade u kojoj se nalaze reaktori.

Električna tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) objavila je da namjerava probiti jedan ili više otvora u zgradi u kojoj se nalazi reaktor kako bi se smanjio pritisak i izbjegla eksplozija nakupljena vodika.

Nuklearka Fukushima 1, pogođena potresom i tsunamijem u petak, ima šest reaktora. Smještena je 250 km sjeverno od Tokija u kojem živi oko 35 milijuna stanovnika.

Izbjegavanje nuklearne katastrofe

8:54 - Japan se u ponedjeljak bori da izbjegne nuklearnu katastrofu nakon što je u noći došlo do novih eksplozija u reaktoru broj 3 nuklearke Fukushima Daiichi te da spasi stotine tisuća stradalih nakon najjačeg potresa u svojoj povijesti.

Vlasti pokušavaju ograničiti i gospodarski utjecaj katastrofe koja je drastično smanjila opskrbu strujom u području Tokija gdje su tvrtke djelomično prekinule proizvodnju.

Dvije eksplozije vodika dogodile su se u ponedjeljak ujutro u reaktoru 3 nuklearne centrale Fukushima 1, koja je već teško pogođena u potresu. Od petka se u toj centrali ogađa niz teških problema zog nefunkcioniranja sustava hlađenja i pokušavaju se pronaži rješenja za sniženje tlaka u reaktorima koji se ne hlade pravilno.

Reaktor je izdržao nove eksplozije, ustvrdio je u ponedjeljak operater Tokyo Electric Power (Tepco). Državni tajnik japanske vlade Yukio Edano izvijestio je da je spremnik jezge u reaktoru neoštećen i da je mogućnost radioaktivnog istjecanja "slaba".

Foto: ReutersFoto: ReutersSlična eksplozija dogodila se u subotu na reaktoru br. 1 iste centrale, smještene oko 250 km sjeveroistočno od Tokija. Tepco je pokrenuo operaciju smanjenja pritiska na tom reaktoru, čiji se sustav hlađenja pokvario.

Istjecanje nije imalo posljedica za zdravlje

Japanske vlasti uvjeravaju da to istjecanje nije imalo posljedica po zdravlje osoba izvan zone blizu centrale.

Nesreća je ocijenjena razinom 4 na ljestvici od 0 do 7 za nuklearne i radiološke nesreće (Ines), slabijom od neseće u nuklearki Otok tri milje u SAD-u 1979. te 7 za Černobil u Ukrajini 1986.

Centrala Tokai 2, smještena 120 km sjeveroistočno od Tokija, također je u nedjelju imala problema s hlađenjem ali bez šteta, kako tvrde vlasti. Vlasti su uspostavile sigunosnu zonu zabrane pristupa u radijusu od 20 km oko nuklearke Fukushima Daiichi, te u radiusu od 10 km oko drugih nuklearki u toj regiji.

Foto: ReutersFoto: Reuters

U području opustošenom potresom jačine 8,9 iza kojega je uslijedio tsunami, spasioci užurbano traže preživjele u ponedjeljak. Javna televizija HK javila je kako je broj poginulih u katastrofi premašio 10.000. Agencija Kyodo news javila je u ponedjeljak kako je na obalama pefektue Miyagi ponađeno oko 2.000 tijela.

Više od 300.000 ljudi u cijeloj je zemlji evakuirano, a gotovo je 2 milijuna kućanstava na hladnom sjeveru Japana bez struje i grijanja.

Premijer Naoto Kan kazao je u nedjelju da se zemlja suočava s "najvećom krizom unazad 65 godina, od Drugog svjetskog rata".

Bojazan od novog potresa

Nekoliko zemalja poput Francuske i Njemačke pozvalo je svoje državljane koji žive u području Tokija da otputuju ako mogu iz bojazni od novog potresa jačine 7 do kojeg bi moglo doći do srijede na sjeveroistoku.

Vlada je upozorila da će potres "imati znatan utjecaj na gospodarske aktivnosti brojnih sektora". Glavni japanski proizvođači automobila prekinuli su u ponedjeljak proizvodnju u čitavoj zemlji zbog teškoća s opskrbom.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

registracija
1/2/11

bura, 15.03.11. 00:51

Iskreno suosjecam sa Japanskim Narodom!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika