15.03.2011. / 19:23

Autor: Hina , Nacional.hr

Video/Foto Katastrofa sve izvjesnija

Novi potres u Japanu - Tokijo je gotovo izgubio kontrolu nad nuklearkom?

Nešto poslije 14 sati po srednjeeuropskom vremenu, japanska televizija javila je kako je istočni dio Japana pogodio novi potres jačine 6 stupnjeva. Potres se osjetio i u Tokiju

Foto: ReutersFoto: Reuters

19:45 - Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger nesreću u Japanu opisao je kao "apokalipsu" i dodao kako je Tokijo u jednom trenutku gotovo izgubio kontrolu nad događajima u nuklearki Fukushima.

Banke koštane srži diljem Europe stavljene su u stanje pripravnosti kako bi mogle biti iskorištene u slučaju potrebe za donacijom za liječenje ozračenih Japanaca.

Šef Međunarodne agencije za energiju Nobuo Tanaka istaknuo je kako će nesreća u Japanu unazaditi pokušaje da se globalno zatopljenje smanji upotrebom nuklearne energije.

BBC-ev dopisnik Chris Hogg ističe kako se vjeruje da je u nuklearki došlo do četiri eksplozije. Posljednja se navodno dogodila u reaktoru 4. gdje se skladišti iskorišteno gorivo.

18:30 - Japanska vlada naredila je ubrizgavanje vode u prazan bazen za hlađenje reaktora 4. nuklearke Fukushima. Tako će pokušati ohladiti reaktor koji se zbog zakazivanja sustava za hlađenje sve više zagrijava. No, nije precizirano kada će do ubrizgavanja doći.

Američka vojska poduzela je nove sigurnosne mjere kako bi spriječila ozračenje svojih vojnika na ratnim brodovima u blizini Japana. Donesena je odluka o povlačenju brodova na sigurniju udaljenost i ograničavanje kretanja vojnika.

Američki znanstvenici upozorili su kako bi radioaktivni oblak nastao ispuštanjem radioaktivnih čestica iz oštećenog reaktora nuklearne elektrane Fukushima mogao zahvatiti Tokijo. Također, upozoravaju kako bi u slučaju evakuacije svih radnika iz oštećene nuklearke u pitanje došlo hlađenje reaktora što bi moglo povećati opasnost od topljenja jezgre.

Svjetska zdravstvena organizacija je priopćila da pomno prati situaciju u Japanu i spremna je poslati u pomoć stručnjake za radijaciju ukoliko to bude potrebno. "Za sad je opasnost za ljudsko zdravlje relativno mala, ali to je sada", ističu i u WHO-u.

Direktor IAEA Yukiya Amano izjavio je kako postoji mogućnost oštećenja nuklearne jezgre u reaktoru 2, no da je oštećenje procjenjeno na manje od pet posto.

16:15 - Američka vojska objavila je kako je zabilježila nisku razinu radijacije u svojoj bazi u Yokosuki, a nekoliko je vojnika i ozračeno. No, dodaju, neće obustaviti svoju misiju pomoći Japanu.

Japanski ministar obrane Toshimi Kitazawa je priopćio kako vlada razmatra zalijevanje reaktora vodom pomoću helikoptera, kao što se to čini u slučaju šumskog požara. No, dodaje, strahuje se od posljedica koje bi takav način hlađenja imao na reaktor.

IAEA je priopćila kako sumnja da je jučerašnja eksplozija u nuklearki Fukushima utjecala na integritet i stabilnost glavnog reaktora. Također, uvedena je zabrana letenja u krugu od 30 kilometara od nuklearke kako bi se smanjila mogućnost širenja radijacije.

Liječnici bez granica su poslali mobilne klinike i timove u Japan kako bi pomogli ozlijeđenima. Ističu kako se njihovi timovi nalaze u području oko 100 kilometara sjeverno od oštećene nuklearke i nisu u opasnosti.

U Tokiju su počele redukcije struje kako bi se smanjila potrošnja i opterećenje preostalih elektrana diljem zemlje.

Radioaktivne čestice u atmosferi

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je u utorak u skladištu potrošenog nuklearnog goriva elektrane Fukushima izbio požar koji je u međuvremenu ugašen, ali su radioaktivne čestice "izravno" ušle u atmosferu.

Pozivajući se na informacije japanskih vlasti, IAEA je priopćila da je u nuklearnoj centrali u Fukushimi zabilježena doza radijacije do 400 milisiverta na sat.

Glavni tajnik japanske vlade Yukio Edano rekao je da je u međuvremenu požar ugašen, te da je razina radijacije znatno smanjena.

Ne navode se druge potankosti ili usporedbe razine radijacije, ali prema Svjetskoj nuklearnoj asocijaciji (WNA) izlaganje dozi većoj od 100 milisiverta godišnje je razina koja može prouzročiti karcinom.

Vjetar nosi radioaktivni materijal iz japanske oštećene nuklearke dalje od Japana i Azije, nad Tihi ocean, objavila je u utorak poslijepodne Svjetska meteorološka organizacija WMO.

Japanski podaci pokazuju da je razina radijacije jako pala u nuklearki oštećenoj u prošlotjednom potresu i tsunamiju, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Nešto poslije 14 sati po srednjeeuropskom vremenu, japanska televizija javila je kako je istočni dio Japana pogodio novi potres jačine 6 stupnjeva. Potres se osjetio i u Tokiju.

Ne treba očekivati utjecaj radioaktivnosti koji bi zahtjevao mjere zaštite u Hrvatskoj

Razina zračenja narasla 400 puta

TEPCO je priopćio kako je radijacija u Fukushimi oko reaktora broj 4, 100 milisiverta, prije nekoliko sati bila 400. Premda francuski stručnjaci tvrde kako je japanska katastrofa trebala biti označena brojem 6 na Međunarodnoj ljestvici nuklearnih katastrofa, japanske kolege inzistiraju na broju 4.

Zbog svih recentnih događaja, Europska unija razmišlja o provođenju stres testa za nuklearne elektrane kako bi se provjerilo mogu li izdržati potres i druge elementarne nepogode. Tim će povodom biti organiziran izvanredan sastanak u Bruxellesu. Podsjetimo, Njemačka je jučer odlučila da će na tri mjeseca izvan pogona stavi sedam od 17 svojih postojećih nuklearnih reaktora.

Očaj, strah i humanitarna kriza šire se Japanom

Reaktori se pregrijavaju

Foto: ReutersFoto: ReutersJapanska agencija za nuklearnu sigurnost izvijestila je da je eksplozija na reaktoru 4 stvorila dvije ogromne rupe na vanjskom zidu zgrade. Također, Kyodo agencija javlja da u istom reaktoru pada razina vode dok se zagrijava spremište nuklearnog goriva. Problemi su i u reaktorima 5 i 6, gdje je porasla temperatura zbog problemima s hlađenjem.

Japanski potres ispit sigurnosti nuklearne energije i određivanje budućnosti energetike

"Japanske vlasti kažu da postoji mogućnost da je požar izazvala eksplozija vodika", priopćila je IAEA.

Ranije u utorak objavljeno je upozorenje da su razine radijacije postale "znatno" više oko nuklearne centrale Fukushima koja se nalazi 250 km sjeveroistočno od Tokija.

Novi požar

Nakon objave da je došlo do porasta radioaktivnosti u području nuklearne elektrane Fukushima sjeverno od japanskog glavnoga grada Tokija, dio stanovnika u strahu je počeo napuštati grad, a drugi su pohrlili gomilati zalihe hrane i druge robe.

U potresu i tsunamiju koji su u petak pogodili sjeveroistok Japana ugroženo je više nuklearnih elektrana, a najteže je stanje u Fukushimi gdje se strahuje da bi moglo doći do većeg istjecanja radijacije pošto je oštećen sustav za hlađenje reaktora. Japanski premijer Naoto Kan rekao je da oko te nuklearke, u kojoj se u utorak dogodila i treća eksplozija, raste razina radioaktivnosti.

Nekoliko je veleposlanstava savjetovalo osoblje da napusti područja pogođena radijacijom, turisti su skratili praznike, a multinacionalne kompanije pozvale su svoje osoblje da otputuje ili da se privremeno iseli iz Tokija i okolice.

Velika robna kuća Don Quixote u okrugu Roppongi u Tokiju ostala je u utorak bez radijskih prijemnika, svijeća, plina u bocama i vreća za spavanje.

Raste razina radioaktivnosti

Češki simfonijski orkestar otputovao je iz Tokija autobusom prema okrugu Ishikawa na zapadnoj obali pošto je njihov koncert u Tokiju otkazan.

"Neki su htjeli odmah kući nakon potresa, no nije lako sada nabaviti avionske karte za stotine ljudi", rekao je pijanist Hitomi Sakuma ispraćajući češke kolege pred tokijskim hotelom.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Počinju odlaziti i neki strani novinari koji su stigli u Japan kako bi izvijestili o katastrofalnom potresu koji je usmrtio najmanje 10.000 ljudi kada je u petak pogodio područje oko sjeveroistočnog grada Sendaija.

Novinska agencija Kyodo izvijestila je da su u Tokiju izmjerene "minimalne razine" radijacije, a u gradu Saitami blizu Tokija bile su 40 puta više od redovitih. To nije razina opasna za ljudsko zdravlje no dovoljna je da stvori paniku u ultramodernoj i hiperdjelotvornoj metropoli s oko 12 milijuna ljudi.

U gradu Maebashiju, 100 km sjeverno od Tokija, razine radijacije bile su u utorak deset puta više od normalnih, javio je Kyodo.

Vjetrovi oko nuklearnog kompleksa Fukushima Daiichi, nekih 240 kilometara sjeverno od Tokija, pušu sporo i mogli bi u utorak donijeti radijaciju do Tokija.

Evakuacija

Dio Japanaca poziva vlasti da prošire zonu evakuacije oko nuklearne elektrane, koja sada iznosi 30 kilometara.

Japanske zračne luke su pretrpane zbog sve većeg broja otkazanih letova.

Kineski nacionalni prijevoznik Air China otkazao je letove iz Tokija u utorak nakon vijesti o niskoj razini radijacije koju bi vjetar tijekom dana mogao donijeti iz oštećene elektrane. Air China nije objasnila razloge odgode letova iz Pekinga i Šangaja za Tokio.

Singapore Airlines, Cathay Pacific, Air New Zealand i još nekoliko avioprijevoznika objavilo je da prati situaciju, ali zasad nisu odgodili letove.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

registracija
3/3/11

bljesak4, 15.03.11. 20:49

Provjeravam nick


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika