16.03.2011. / 16:08

Autor: Hina

Hillary Clinton na trgu Tahriru: SAD će i dalje biti partner Egiptu

Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila je u srijedu kairski trg Tahrir i smiješila se, mahala i rukovala se s ljudima u srcu revolta koji je zbacio dugogodišnjega predsjednika Hosnija Mubaraka.

Hillary Clinton (Reuters)Hillary Clinton (Reuters)Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila je u srijedu kairski trg Tahrir i smiješila se, mahala i rukovala se s ljudima u srcu revolta koji je zbacio dugogodišnjega predsjednika Hosnija Mubaraka.

Kao najviša američka dužnosnica koja je posjetila Egipat od Mubarakova pada 11. veljače, Hillary Clinton pokušat će Sjedinjene Države nametnuti kao partnera Egiptu i prosvjednom pokretu unatoč dugogodišnjoj potpori službenoga Washingtona smijenjenom vladaru.

Iako su neki Egipćani i dalje ogorčeni na američko savezništvo s Mubarakom i na isprva ambivalentan odnos prema prosvjedima koji su ga svrgnuli, ljudi su ljubazno dočekali Hillary Clinton na Tahriru.

Okružena zaštitarima američka se državna tajnica rukovala s iznenađenim prolaznicima. Među njima su bili i jedna sredovječna žena s maramom i neobrijan muškarac koji je povikao: "Dobro došli na trg Tahrir!"

Hillary Clinton koja je Mubarakovu vladu nekoliko tjedana prije pada opisala kao stabilnu, rukovala se s tim muškarcem i rekla: "Zdravo. Kako ste? Drago mi je".

Poslije toga Hillary Clinton je održala govor u kojem je rekla kako je uvjerena da će Egipat izgraditi uspješnu demokraciju i da će buduće generacije govoriti o masovnim prosvjedima na trgu kao "o jednoj od najvažnijih povijesnih prekretnica".

"Piramide su sjajne, ali ni izbliza tako sjajne kao to što ste već postigli", rekla je Clinton.

Clinton se kasnije sastala s maršalom Huseinom Tantavijem, zapovjednikom oružanih snaga i predsjednikom vojnog vijeća koje vlada zemljom. Razgovarala je i s novim prijelaznim premijerom Esamom Šarafom i rekla da SAD želi pomoći Egiptu u tranziciji u demokraciju.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika