19.03.2011. / 21:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Žestoki odgovor saveznika

Koalicija pet država ruši Gadafija: Amerikanci počeli raketirati ciljeve u Libiji

"Suprotstavit ćemo se bilo kakvoj ofenzivi protiv civila u Bengaziju", rekao je Sarkozy

Foto: ReutersFoto: Reuters

Koalicija pet država, među kojima su Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija, pokrenula je napade na Libiju koji trebaju onemogućiti protuzračnu obranu Moamera Gadafija, rekao je Pentagon u subotu.

Zračnu udari će uglavnom biti usmjereni na protuzračnu obranu postavljenu oko libijskih gradova Tripolija i Misrate u zajedničkoj operaciji nazvanoj "Zora Odiseje", rekao je novinarima dužnosnik koji je tražio ostati neimenovan.

Rusija žali zbog intervencije u Libiji

U operacijama će sudjelovati zrakoplovi i snage SAD-a, rekao je.

U Sredozemlju se nalazi oko 25 plovila koalicije, uključujući tri podmornice SAD-a s raketama Tomahawk. Na području se nalazi i pet zrakoplova SAD-a za nadzor.

21:50 - Američka vojska potvrdila je ispaljenje više od 100 raketa tipa Tomahawk sa britanskih i američkih brodova, a meta su im bili sustavi protuzračne obrane, prenosi CNN. Ističu da je cilj vojne intervencije sprječavanje daljnjih napada na civile od strane Gadafijevog režima.

21:30 - Nakon Francuza, s američkih ratnih brodova navečer su ispaljene Tomahawk rakete u smjeru Tripolija i Misratija, javlja CNN.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela Merkel21:15 - Libijska državna televizija navodi kako 'ratni zrakopolovi saveznika bombardiraju civilne mete'

20:03 - Hrvatska je u subotu pozdravila savezničku intervenciju u Libiji u kojoj zrakoplovi saveznika nastoje zaustaviti snage Moamera Gadafija koje su nastavile napadati područja koja drže pobunjenici.

19:50 - Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) pozvao je u subotu sve strane u libijskom sukobu da štede civile i poštuju međunarodno humanitarno pravo.

18:44 - Hillary Clinton je rekla da će SAD svojim "jedinstvenim kapacitetima" podržati intervenciju u Libiji dok su francuski zrakoplovi započeli akcije zaustavljanja napada snaga Moamera Gadafija na pobunjenike. Upitana je li cilj svrgnuti Gadafija ona nije izravno odgovorila nego je rekla da je cilj zapadnih sila zaštititi civile.

18:32 - Prvi napad u od UN-a odobrenoj intervenciji u Libiji izvršio je francuski zrakoplov oko 17 sati i 45 minuta i uništio vojno vozilo, rekli su francusko ministarstvo obrane i vojni dužnosnici u subotu.

Nakon Francuza, SAD je krenuo u raketiranje Gadafijevih snagaNakon Francuza, SAD je krenuo u raketiranje Gadafijevih snaga17:22 - Italija će zasad dati samo baze za zračne udare na Libiju, a možda će sudjelovati i u napadima bude li potrebno, rekao je u subotu talijanski premijer Silvio Berlusconi, a prenijela je talijanska agencija Ansa.

16:44 - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da su svjetske sile ujedinjene u stajalištu da nasilje u Libiji mora prestati, ali je potvrdila da njezina zemlja neće sudjelovati u vojnim akcijama.

16:10 - Kanada podupire ideju brze vojne akcije u Libiji, ali joj treba dva dana za priprenu svojih zrakoplova za jednu takvu operaciju, priopćio je u subotu glasnogovornik kanadske vlade.

"I dok Kanada podupire brzu akciju, kanadski borbeni zrakoplovi su tek stigli u regiju i treba im dva dana za pripremu", kazao je glasnogovornik premijera Stephana Harpera.

15:55 - Francuski zrakoplovi nalaze se u Libijskom zračnom prostoru i branit će pobunjenike u Bengaziju od napada Gadafijevih snaga, rekao je nakon hitnog sastanka u Parizu predsjednik Sarkozy.

15:52 - Strana intervencija u Libiji nagnala bi susjedne zemlje da se priključe snagama pukovnika Moamera Gadafija, rekao je u subotu zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim, u razgovoru za BBC 4.

14:34 - U Parizu je pod pokroviteljstvom UN-a počeo summit Europske unije i Arapske lige o stanju u Libiji, a agencija Reuters prenosi iz diplomatskih izvora da bi odmah po završetku razgovora o koodiniranoj akciji mogli početi zračni udari.

Po tom izvoru, Francuska, Britanija i Kanada bi zajednički sudjelovale u početnoj fazi intervencije. Sjedinjene Države bi se uključile nakon toga, a arapske zemlje bi se pridružile naposljetku.

Francuski nosač zrakoplova Charles-de-Gaulle (Reuters)Francuski nosač zrakoplova Charles-de-Gaulle (Reuters)

14:20 - Nakon što su snage odane pukovniku Moameru Gadafiju žestoko bombardirale Bengazi, stotine automobila krcate civilima u subotu je počelo napuštati taj grad i kreću se dalje prema istoku, u područja pod kontrolom pobunjenika, javljaju svjetske agencije.

"Zar moramo čekati da nas Gadafi pobije, prije nego svijet reagira. Vrlo smo razočarani", rekao je Adel Mansura koji s obitelji napušta Bengazi.

Vođa libijskog Nacionalnog vijeća u subotu je poručio da međunarodna zajednica mora hitno djelovati kako bi se zaštitili civili. "Sada se po Bengaziju tuče topništvom i projektilima. međunarodna zajednica kasni u zaštiti civila od Gadafijevih snaga", rekao je Mustafa Abdel Jalil za Al Džaziru.

Upozorio je da će u Bengaziju doći do katastrofe ukoliko međunarodna zajednica ne počne s primjenom rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

"Pozivam međunarodnu zajednicu, cijeli slobodni svijet, da zaustavi ovu tiraniju", kazao je Jalil. Prema posljednjim podacima, u bolnici u Jala u Bengaziju nalazi se 26 mrtvih i više od 40 ranjenih.

13:00 - Libijski pobunjenici tvrde da je zrakoplov koji je u subotu ujutro srušen u Bengaziju, pobunjeničkom uporištu na istoku Libije, bio jihov, a da su srušile snage odane Moameru Gadafiju. rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse jedan pobunjenički izvor.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 19.03.11. 11:16

Koliko je dobro uplitanje drugih zemalja u unutrašnje probleme nekih drzava?Recimo,mi rušimi s pravom ADZe zločince.....isti ti zločinci salju na narod policiju i vojsku ,bili to bilo opravdanao? Narodu dolazi NATO pakt upomoć....mnogobrojne žrtve kao u Iraku....stanje još gore nego što je bilo....zločince treba rušiti ali bez uplitanja sa strane.


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.03.11. 17:46

Puna im usta civilnih žrtava??

Kakva demagogija i pravljenje budalama milijardi ljudi. Da nema Libija nafte, kao i Irak, mirno bi derali i Gadafi i Sadam svoj narod do vlastite smrti.

Što ova bulementa sotonskih politčara nije isto reagirala na Miloševićevu agresiju na osamostaljene republike Hrvatsku, BiH i Sloveniju te Kosovo još tamo 91.?

Oni su nam kao svoj doprinos nametnuli embargo!
Stoga, protivim se intervenciji! Neka i oni dožive novu etapu svog životnog ciklusa stvaranja demokratskog društva, baš kao i Amerikanci u svom građanskom ratu, kada su se riješavali sveprisutnih Britanaca!


registracija
1/10/09

hillibilly, 19.03.11. 17:48

Nanjušili su miris nafte, zato i Sarkozy skače kako bi zauzeo što bolju startnu poziciju. Libijci će ovu pomoć, svaku ispaljenu raketu i svaku kap utrošenog goriva, skupo platiti.


registracija
1/10/09

hillibilly, 19.03.11. 17:51

Da, i zašto sada ne pošalje onog svog generala Morillona?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 19.03.11. 19:12

Mislim da je svijet dosta toga naucio iz vremena krvavog raspada Jugoslavije. Ova akcija protiv Gadafija je najbolji dokaz da se vise nece tolerirati da bilo gdje bilo kakvi diktatori salju avione i tenkove na vlastite gradane, i sto je najvaznije, da treba reagirati odmah! Ovo isto dokazuje koliko je intervencija NATO saveza bila zakasnjela kada je Milosevic mogao nekaznjeno povesti 3 rata saljuci tenkove, avione na gradane do tada savezne drzave. Libija je u samom predvorju Europe i zasluzuje puno bolju vlast i istinsku demokraciju!


registracija
13/10/09

branimir, 19.03.11. 20:16

Pitam se nije li za sve prekasno. Nemušti govori političara, izražavanje žaljenja i zabrinutosti raznih stupnjeva, sazivanja besmislenih konferencija, tzv. prekidi vatre, intervencije olinjalih lordova i nekih predsjednika rezultirali su krvavim ratom u RH i BiH. I što je najgore, nikada ti isti nisu imenovali glavnog uzročnika svih zala na Balkanu.


registracija
27/8/09

Lujo1, 19.03.11. 20:33

"Konstantinos, 19.03.11. 19:12"

Ak misliš da je nekome do demokracije u Libiji onda si stvarno veliki naivac!
Nafta, nafta i samo nafta prijatel!
Hebe se njima svima za nekakav libijski narod - naftu bi oni, naftu!!


registracija
12/1/11

siziff, 19.03.11. 21:30

Svi rade iz interesa i zbog Sotoninog proizvoda zvanog NOVAC, samo braća Hrvati ideološki volontiraju i spremni su na svaku (vlastitu) žrtvu, ne pitajući za cijenu.

To se primječuje na svakom koraku, u njihovoj vlastitoj zemlji. Aktivni su posvuda gdje je potrebno u ime prosperiteta Domovine.

SERONJE !!


registracija
7/1/11

djani, 19.03.11. 21:44

Mirisali ili ne naftu ili nešto drugo TAJ DIKTATOR nema pravo pa ni u svojoj zemlji ubijati civile,a ne teroriste kako ih taj nepismeni gadaffi naziva smrad.
to nije miješanje u unutarnju stvar države,to je identično maltretiranju i ubijanju žene u svom domu,maltretiranje i ubijanje Kosovara dok nisu dobili po repu i izgubili kosovo,maltretiranje i ubijanje Hrvata i to u Hrvatskoj dok nisu diktatori dobili po repu(isčupali smo im korijenje),maltretiranje i ubijanje u bosni


registracija
24/4/10

fiorano, 19.03.11. 22:54

Predlažem da djani posrani pozove ameriku i englesku da nas oslobode od HDZa od mafije koja je prodala sve u ovoj državi i to sve uz držanje ruke na srcu dok himna svira.Da zapad intervenira radi nekih civila tamo to vjeruju samo budale poput djanija posranog.Djani obrazuj se čitaj nešto drugo nemoj samo gledati HTV1.Tvoje znanje povijesti seže do plive sve dalje za tebe je viša matematika.......zato šic


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 20.03.11. 09:54

"djani"
a sto radi sada amerika,francuska,engleska....po Libji,ubijaju civile..kako ni je amerika,francuska,engleska...napali Izrael prije dvije godine,kada su zidovi pobili nekoliko stotina tisuca civila Palestinaca,zasto svjet ni je napo ameriku prije par godina,kad suje ona napala suvereni Irak,halo "djani"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika