21.03.2011. / 14:23

Autor: Hina

Anketa: Slovenci manje vjeruju u sigurnost nuklearki

Oštećeni nuklearni reaktori u Japanu imali su kao neposredan učinak smanjeno povjerenje slovenske javnosti prema sigurnosti nuklearnih elektrana pa i prema nuklearci Krško, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Nuklearka KrškoNuklearka KrškoOštećeni nuklearni reaktori u Japanu imali su kao neposredan učinak smanjeno povjerenje slovenske javnosti prema sigurnosti nuklearnih elektrana pa i prema nuklearci Krško, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Na pitanje o tome kako bi se vlada morala odlučiti kad se radi o novim velikim investicijama u energetici 58,6 posto od 2000 ispitanika u telefonskoj anketi provedenoj prošlog tjedna navelo je da je protiv investicija u nuklearnu energiju i velike termocentrale na fosilna goriva te da treba tražiti energetske alternative. Od ukupnog broja sudionika ankete 22,6 posto navelo je da bi podržali gradnju novog bloka termocentrale u Šoštanju čija je cijena po projektu oko 1,2 milijarde eura, gradnju novog nuklearnog bloka u Krškom podržalo bi 13,6 posto ispitanika, dok ostali nisu dali odgovor.

Jedinoj nuklearki u Sloveniji, onoj u Krškom koja je u suvlasništvu HEP-a, radna dozvola istječe 2023. godine, a vlada premijera Boruta Pahora zalaže se za produljenje njena rada za još dvadeset godina i za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom jer se radi o energiji koju Slovenija za sada ne može nadomjestiti u svojoj energetskoj bilanci. Pahor je prošlog tjedna u vezi s događajima u Japanu rekao da je slovenska nuklearka sigurna, te da je zagovornik da se nuklearna energija i dalje koristi, naravno pod pretpostavkom da se osiguraju svi tehnološki i drugi uvjeti za njeno sigurno korištenje.

Energetski plan o budućem razvoju energetike u sljedećih 20 godina parlament bi trebao prihvatiti uskoro i predviđeno je da se u njemu nađe i gradnja drugog bloka nuklearke u Krškom. No, budući da i političari naglašavaju da je za gradnju nuklearki važna i "društvena prihvatljivost" takvih planova za građane, nije isključeno da će za odluku o drugom nuklearnom bloku biti potreban zakon koji treba donijeti parlament, a mogao bi biti testiran i na tzv. zakonodavnom referendumu.

Slovenski stručnjaci za područje nuklearne energije ističu da u Krškom do sada nije bilo nikakvih spomena vrijednih sigurnosnih incidenata, osobito vezanih na potresnu aktivnost. Do sada najjači potres zabilježen u Sloveniji bio onaj na području Idrije 1511. godine i bio je, prema procjenama slovenskih seizmologa, tisuću puta slabiji od onog koji je zajedno s tsunamijem oštetio reaktore u Fukushimi.

Uz to, stručnjaci navode da je američki Westinghouse nuklearku Krško projektirano po američkim protupotresnim standardima, prema kriteriju potresa koji se mogu dogoditi u Kaliforniji, dok su u Sloveniji gotovo isključeni, te da zato Krško ima mnogo protupotresne "rezerve" kad je riječ o sigurnosti njena rada.

Prema anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", samo 28,6 posto Slovenaca vjeruje da bi nuklearke u Europi, pa i ona u Krškom izdržale potresni udar kakav je u sadašnjoj nesreći pretrpio Japan.

Prema ispitivanju koje je prije nekoliko godina za državnu agenciju za radioaktivne otpatke provela agencija Ninamedia, potpora korištenju nuklearne energije u Sloveniji je u padu, pa se gradnji drugog bloka nuklearke u Krškom 2008. protivilo 30,4 posto ispitanika, a godinu dana kasnije 41 posto. Još veće protivljenje isto ispitivanje pokazalo je u pogledu spremnosti lokalnih zajednica da na svom području prihvate gradnju skladišta za radionuklearni otpad. Samo 4,7 posto ispitanika u spomenutom istraživanju iz 2009. bezrezervno bi prihvatilo da se u njihovoj općini sagradi uskladište radioaktivni otpaci, bezuvjetno protiv takve mogućnosti opredijelilo se 59,4 posto ispitanika. Ostali bi se sa takvim otpadom u susjedstvu složili uz isplatu ekološke rente ili ako bi svi stanovnici općine za skladište dali svoj pristanak.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika