24.03.2011. / 18:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Foto/Video

Napadi još traju, a međunarodni sud priprema optužnicu protiv Gadafija

Savezničke snage u četvrtak su i petu su noć zaredom napale oklopne snage Moamera Gadafija, ali zasad nisu uspjeli zaustaviti njegove tenkove u napadima na gradove pod kontrolom libijskih ustanika.

U Libiji se danas i pokapalo poginule u napadima (Reuters)U Libiji se danas i pokapalo poginule u napadima (Reuters)18:47 - Turski parlament odobrio je pristupanje NATO-voj pomorskoj operaciji nametanja embarga na oružje Libiji. U operaciju će biti poslani borbeni zrakoplovi i brodovi.

18:25 - Glasnogovornik Francuskih oružanih snaga izjavio je kako je francuski borbeni zrakoplov ispalio raketu zrak-zemlja na avion koji je upravo slijetao u vojnu bazu blizu Misrate. Pretpostavlja se kako je meta napada bio školski avion tipa G-2/Galeb.

18:10 - William Hague je rekao britanskim zastupnicima u parlamentu kako će se pokrenuti sankcije protiv Libijske nacionalne naftne korporacije. Ekonomske sankcije srezat će prihode od naftnog biznisa Gaddafijevoj vladi, ali i pobunjenicima, naglašavaju stručnjaci.

17:49 - Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda izjavio je za novinsku agenciju AP kako je '100 posto siguran kako će njegova istraga o napadima na libijske prosvjednike rezultirati optužnicama za zločine protiv čovječanstva protiv Gaddafijeve vlade'.

17:30 - Neimenovani izvor tvrdi kako je tuniska vlada zamrznula imovinu pukovnika Gaddafija i pet članova njegove obitelji u toj zemlji.

17:11 - Dvadesetiosam ambasadora NATO-a četvrti dan za redom pregovara o odluci da li će zapovjedništvo međunarodnom akcijom preuzeti ta organizacija.

16:40 - Šest nizozemskih borbenih zrakoplova F-16 poslani su na talijanski otok Sardiniju. Foto: Reuters (ilustracija)Foto: Reuters (ilustracija)Nizozemsko ministarstvo obrane tvrdi kako lovci neće obavljati napadačke misije.

16:13 - Stanovnici iz Zintana se vraćaju u svoje domove iz špilja oko grada gdje su pobjegli zbog bombardiranja. Borbe oko grada se nastavljaju.

16:07 - Tajnik za obranu SAD-a Robert Gates bio je na sastanku s svojim egipatskim kolegom maršalom Husseinom Tantawijem. Njegov glasnogovornik je kazao kako se egipatske vlasti nisu izjasnile o međunarodnoj intervenciji u Libiji, ali su zabrinute za svoje državljane u toj zemlji.

15:52 - Britanski tajnik za vanjsku politiku William Hague obratio se zastupnicima u donjem domu. Rekao je kako intervencija 'ostaje potpuno uvjerljiva'.

15:15 - Četrnaest raketa tipa Tomahawk ispaljeno je prošle noći, rekao je glasnogovornik Afričkog zapovjedništva SAD-a.

15:00 - Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je u Tel Avivu kako će se arapska revolucija pokazati pozitivnom 'na duge staze'.

14:30 - ABC News javlja kako je francuski lovac srušio libijski vojni zrakoplov zbog nepoštivanja zabrane letenja.

Pretpostavlja se kako je riječ o zrakoplovu tipa G-2 Galeb, proizvedenom u bivšoj Jugoslaviji, ali zasad nema službene potvrde.

14:18 - Državna televizija Al-Jamahirija navodi vojni izvor koji tvrdi kako su napadnuti vojni i civilni ciljevi u Tajouri, blizu Tripolija. Tajoura je triput bombardirana i preko noći.

13:59 - Vrhovni NATO-v vojni zapovjednik američki admiral James Stavridis, nalazi se u Turskoj na sastanku s turskim, visokim, vojnim dužnosnicima s kojima će pokušati naći zajednički jezik glede krize u Libiji. Dan ranije sastao se s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

13:44 - Izvršni direktor novinske agencije Al Jazeera, Wadah Khanfar, izdao je izjavu u kojoj obećaje kako će uhićenje četiri novinara te agencije biti 'udarna vijest agencije' dok ih se ne oslobodi.

13:35 - Libijska državna televizija Al-Jamahirija prikazala je snimke ranjenih i poginulih u bolnici, nakon zračnog napada na Tripoli danas u zoru. Izvještaj govori kako su gađani 'civilni i vojni ciljevi', snimke je nemoguće neovisno procijeniti. Gaddafi u Tripoliju priprema mornaricu za buduća djelovanja.

13:20 - Kina je opet pozvala sve strane u Libiji na prekid vatre. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu, rekao je kako je cilj UN-ove rezolucije 'pružanje humanitarne zaštite, a ne stvaranje još gore humanitarne krize'.

13:12 - Francuski ministar obrane Gerard Longuet izjavio je kako vojna intervencija nema smisla ako ju ne prati politička intervencija. "Vojna intervencija je tu zbog političkog projekta. Treba razgovarati i izgraditi drugačiju budućnost za libijski narod", završio je Longuet.

13:01 - Ljudi javljaju kako su Gaddafijeve snage ušle u Zawiju. Ulaze u kuće, uhićuju muškarce, siluju žene. Bolnica je isto zauzeta, teško se može uspostaviti veza i s mobilnim komunikacijskim uređajima. Prema nekim izvještajima Misrata je isto zauzeta. Nakon jučerašnje zračne operacije međunarodnih snaga vladini tenkovi su se povukli. No danas su vladine snage obnovile ofenzivu i ušle u grad.

12:52 - Zapovjednik NATO-ve morske blokade Libije, talijanski vice admiral Rinaldo Veri, kazao je kako će operacija 'koristiti sva potrebna sredstva' u nametanju embarga na oružje Libiji. "Ako posumnjamo kako neki brod pokušava prekršiti embargo bit će nužno poslati oružanu silu. Ako susretnemo otpor, upotreba sile će biti nužna", završio je Veri.

12:41 - Francuski vojni dužnosnik Thierry Burkhard rekao je novinarima kako je noćas izveden zračni napad na vojni aerodrom i bazu udaljenu 250 kilometara od libijske obale.

12:37 - Svjedoci su izjavili za novinsku agenciju AFP kako su preko noći i danas ujutro savezničke zračne snage napale Gaddafijevo uporište u Sebhi.

12:20 - Zrakoplovi zapadnih sila uništili su kasno u srijedu libijske tenkove u predgrađima pobunjeničkog uporišta Misrate, ali tenkovi u središtu grada nisu pogođeni, te oni i dalje prijete tamošnjem civilnom stanovništvu, izjavio je Reutersu telefonom stanovnik Misrate.

Iz bolnice u Misrati javljaju o nestašici hrane, vode i lijekova.

09:50 - Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe je rekao u četvrtak da je libijski čelnik Moamer Gadafi "ludi diktator" i najavio je da će zračni napadi u svrhu zaštite civila biti nastavljeni.

"Gadafi je ludi diktator i uvjeren sam da si neki u Tripoliju postavljaju pitanje može li se dalje s njime", rekao je Juppe na RTL-ovom radiju.

07:40 - Savezničke snage u četvrtak su i petu noć zaredom napale oklopne snage Moamera Gadafija, ali zasad nisu uspjeli zaustaviti njegove tenkove u napadima na gradove pod kontrolom libijskih ustanika.

Gadafijevi tenkovi u srijedu su navečer pod okriljem noći ponovo ušli u Misratu, treći po veličini libijski grad, i nastavili granatirati poručje oko glavne bolnice, objavili su stanovnici i pobunjenici. Stanovnici govore da se događa "pokolj", s tenkovima i topništvom koji razaraju zgrade te sa snajperistima koji nasumice pucaju po ljudima. Stanovnici kažu da su ubijene desetine ljudi.

18 pougljenih tijela nakon zračnih napada

U Tripoliju se u četvrtak prije zore čulo nekoliko snažnih detonacija, a gradom je odjekivala paljba iz protuzračnog oružja. Libijski dužnosnici rano su u četvrtak odveli starne novinare u mjesnu bolnicu i pokazali im pougljena tijela 18 vojnika i civila ubijenih u zračnim napadima tijekom noći.

Libijski dužnosnici jutros su odveli strane novinare u mjesnu bolnicu i pokazali im pougljena tijela 18 vojnika i civila ubijenih u zračnim napadima tijekom noći.Foto: ReutersLibijski dužnosnici jutros su odveli strane novinare u mjesnu bolnicu i pokazali im pougljena tijela 18 vojnika i civila ubijenih u zračnim napadima tijekom noći.Foto: ReutersAmerički kontraadmiral Gerard Hueber rekao je u srijedu u telefonskoj konferenciji za tisak da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova. Hueber je rekao novinarima da međunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od čega su američki piloti izveli 113, a druge zemlje ostatak. Koalicijske snage imale su za cilj Gadafijeve mehanizirane postrojbe, topničke položaje i pokretne lansere projektila, rekao je Hueber telefonom sa zapovjednog broda USS Mount Whitney u Mediteranu.

Francuski ministar obrane Gerard Longuet rekao je da su francuske zračne snage uništile deset libijskih oklopnih vozila u posljednja tri dana.

Uništili smo mu oči i uši

Zapovjednik britanskih zračnih snaga koje sudjeluju u nametanju UN-ove zone zabrane leta nad Libijom, vicemaršal Greg Bagwell izjavio je u srijedu da Gadafijevo ratno zrakoplovstvo "više ne postoji kao borbena sila", te da saveznici sada mogu "nekažnjeno" djelovati na libijskom nebu, prenosi BBC.

Bagwel je rekao da su američke, francuske i britanske snage, koje od subote izvode zračne udare u Libiji, "uklonili Gadafijeve oči i uši" te "uništili većinu njegovog ratnog zrakoplovstva".

Britanski viceamaršal je kazao da koalicijske snage sada napadaju Gadafijeve kopnene snage. "Libijske kopnene snage imamo pod stalnim nadzorom i napadamo ih kada god oni zaprijete napadima na civile ili naseljene centre", rekao je.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 24.03.11. 23:28

A sta s Mesicem. On uvijek podrzava zlocince od Gadafija do Broza, i nevjeruje njihovim klanjima. Neka bira dozivotnu u Remetincu ili Haagu


registracija
17/12/10

zmaj, 25.03.11. 07:56

j*** ti Mesić mater u usta!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika