26.03.2011. / 18:14

Autor: Hina

Libija: Ustanici zauzeli cijelu Adždabiju

Libijski ustanici uz potporu savezničkih zračnih udara u subotu su u potpunosti osvojili strateški važan grad Adžabiju, nakon bitke koja je trajala cijelu noć i koja ukazuje na to da se situacija na istoku zemlje mijenja protiv snaga odanih Moameru Gadafiju.

Borbe su trajale cijelu noćBorbe su trajale cijelu noćLibijski ustanici uz potporu savezničkih zračnih udara u subotu su u potpunosti osvojili strateški važan grad Adžabiju, nakon bitke koja je trajala cijelu noć i koja ukazuje na to da se situacija na istoku zemlje mijenja protiv snaga odanih Moameru Gadafiju.

Gubitak Adžabije za Reuters je priznao i jedan neimenovani dužnosnik Gadafijeva režima. Agencija javlja da u subotu popodne ustanici u središtu grada slave, plešu na tenkovima i razvijaju svoje zastave. Na istočnom ulazu u grad nalazi se nekoliko uništenih Gadafijevih tenkova, a na zapadnom dijelu na ulicama se mogu vidjeti tijela desetak Gadafijevih boraca. Napušteni kamioni s naoružanjem sugeriraju da su režimske snage napustile grad u velikoj brzini.

Osvajanje Adždabije, vrata prema Begaziju i Tobruku, veliki je moralni poticaj ustaničkim snagama koje su grad morale napustiti prije dva tjedna pod pritiskom velike Gadafijeve ofenzive.

Zapadne vlade od početka su se nadale da će zračni udar, osim pružanja zaštite civilima, promijeniti i situaciju na istočnom bojištu u korist ustanika. Reutersov novinar s lica mjesta javlja da su zračni udari u petak sasvim sigurno odlučili pobjednika u bitki za Adždabiju.

Gadafijeve snage iz Adždabije su se povukle prema Bregi, javljaju svjedoci. One su u subotu nastavile granatirati Misratu na zapadu, ali Reuters javlja, pozivajući se na stanovnike toga grada, da je topnička vatra izgubila na intenzitetu popodne nakon novih udara savezničkih zrakoplova.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika