28.03.2011. / 12:34

Autor: Hina , Nacional.hr

Fukushima: Pogreška Tepca o radijaciji je nedopustiva

"Premda se mogu dijelom obrazložiti umorom osoblja koje radi u centrali, takve su pogreške potpuno nedopustive, budući da je nadzor radioaktivnosti glavni uvjet sigurnosti", rekao je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano

Foto: ReutersFoto: ReutersJapanska vlada ocijenila je nedopustivom pogrešnu informaciju tvrtke Tepco o "10 milijuna puta većoj" razini radioaktivnosti od dopuštene u vodi koja je iscurila iz nuklearne centrale Fukushime.

"Premda se mogu dijelom obrazložiti umorom osoblja koje radi u centrali, takve su pogreške potpuno nedopustive, budući da je nadzor radioaktivnosti glavni uvjet sigurnosti", rekao je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano.

"Vlada je upozorila Tepco da neće trpjeti ponavljanje takve pogreške", dodao je.

Tokyo Electric Power (Tepco) sazvao je u nedjelju navečer izvanrednu novinsku konferenciju pošto su japanski i svjetski mediji prenijeli informaciju o "10 milijuna" većoj radioaktivnosti, dodatno pojačavajući psihozu u vezi s nuklearkom oštećenom u potresu i tsunamiju.

Potpredsjednik Tepca Sakae Muto rastumačio je da su radioaktivne tvari tijekom analize zamijenjene s uzorcima uzetim iz vode iz reaktora br. 2.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika