31.03.2011. / 12:06

Autor: Hina

Američki marinci pomažu japanskim vlastima oko Fukushime

Posebna postrojba marinaca za izvanredna stanja nuklearne opasnosti trebala bi otputovati iz SAD-a za Japan u četvrtak u pomoć japanskim vlastima u upravljaju krizom izazvanom nesrećom centrale Fukushima, kazali su dužnosnici.

Američki marinci pomažu u Japanu (Reuters)Američki marinci pomažu u Japanu (Reuters)Posebna postrojba marinaca za izvanredna stanja nuklearne opasnosti trebala bi otputovati iz SAD-a za Japan u četvrtak u pomoć japanskim vlastima u upravljaju krizom izazvanom nesrećom centrale Fukushima, kazali su dužnosnici.

Sto pedeset i pet marinaca koji pripadaju postrojbi "Snage za odgovor na kemijski ili biološki incident" (CBIRF) trebalo bi doputovati u Japan u petak, kazao je dužnosnik vojske.

Ekipa, formirana za pronalaženje kemijskih čestica, za nadzor razina radioaktivnosti i dekontaminaciju osoblja, neće sudjelovati u naporima oko stabilizacije reaktora centrale Fukushima, u kojoj je došlo do nekoliko eksplozija nakon potresa i tsunamija 11. ožujka. Postrojba će ondje biti "iz opreza", kako bi njezini pripadnici bili na dohvat ruke u slučaju potrebe, istaknuo je drugi vojni izvor. Radi se o "snazi za inicijalni odgovor", jer ekipa je samo mali dio postrojbe CBIRF, s bazom u Marylandu, dodao je on.

"Ponudit će radiološku ekspertizu odgovornima na terenu i, po potrebi, japanskim vojnim snagama, u području medicine, logistike i opasnih tvari - kemijskih, bioloških, nuklearnih", objasnio je taj dužnosnik.

Pripadnici američke vojske ne smiju trenutno prilaziti bliže od 80 km od centrale, što je puno više od razdaljine koju je propisala japanska vlada (20 km).

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika