04.04.2011. / 17:26

Autor: Nacional.hr

Libijski pobunjenici napreduju prema Bregi; Gadafijev izaslanik nastavlja misiju

U međuvremenu na novinskoj konferenciji u Rimu, talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, izjavio je kako Gadafi ne namjerava odstupiti

Fotografija ranjenika u turskom trajektu koji plovi iz Misrate za TurskuFotografija ranjenika u turskom trajektu koji plovi iz Misrate za TurskuLibijski pobunjenici polako napreduju prema naftnom gradu-luci Bregi, izvještava guardian.co.uk. Dopisnici javljaju kako snage prijelaznog vijeća prelaze u ofenzivu i kako su organiziranije nego prije. Oko jedinog pobunjeničkog grada na zapadu Misrati, opsada se nastavlja. Podsjetimo se kako je nakon četiri dana čekanja dozvole za pristajanje u nedjelju u Misratu pristao turski trajekt u kojeg je ukrcano 250 ranjenika. Na putu su ga pratila dva turska vojna broda i deset turskih borbenih zrakoplova F-16. Danas je pristao u Benghazi, trenutno se nalazi u tuniskom gradu Sfaxu, a u turski Cesme pristat će u utorak.

Podsjetimo kako je libijski zamjenik ministra vanjskih poslova Abdul Ati al-Obeidi stigao jučer u Grčku gdje je navečer razgovarao s grčkim premijerom Georgeom Papandreom objašnjavajući mu kako Gadafi želi uspostaviti primirje. Grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Droutsas izjavio je danas novinarima nakon sastanka kako libijski režim 'traži riješenje krize'. Otkrio je i kako je Grčka zahtijevala od Libije poštivanje UN-ove rezolucije 1973, koja je odobrila vojnu intervenciju koja treba zaštititi civile. Ministar dodaje kako bi libijski izaslanik trebao nastaviti put za Tursku i kasnije Maltu. Al-Obeidi je navodno otvoren za razgovore s međunarodnom zajednicom.

U međuvremenu, na novinskoj konferenciji u Rimu, talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, izjavio je kako Gadafi ne namjerava odstupiti. Nastavlja kako u tom kontekstu 'nije moguće prihvatiti takvo gledište'. Izjavio je to uz izaslanika libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeća Alija al-Esavija, rekavši kako kako vijeće predstavlja 'novu Libiju'.

Izjava talijanskog ministra i izaslanika vijeća temeljila se na reakciji Prijelaznog nacionalnog vijeća, koje je odbilo poziv Gadafijevih sinova Saifa al-Islama i Sadija Gadafija, koji su ponudili odlazak njihovog oca s vodeće pozicije u Libiji te bi oni kao vođe prijelazne vlade, poveli zemlju u demokraciju. Britanski dipomati vode razgovore u Libiji s vodećim dužnosnicima opozicije, britansko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako su uspostavljeni kontakti, ali ne i dogovor o naoružavanju pobunjenika.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika