05.04.2011. / 15:52

Autor: Nacional.hr

Libijska opozicija počela trgovati naftom, nastavlja se napad na Bregu

Gadafijev sin Saif al-Islam izjavio je u intervejuu BBC-ju kako je ministar vanjskih poslova Moussa Koussa nije izdao Libiju pobjegavši u Veliku Britaniju

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija

15:47 - UNHCR-ova ambasadorica dobre volje Angelina Jolie posjetila je izbjeglice u UN-ovom kampu na tuniskoj-libijskoj granici. Više od 400 000 ljudi je pobjeglo iz Libije prošli mjesec, najveći broj izbjeglica pobjegao je u Tunis i Egipat. Bježalo se i u Niger, Alžir, Čad i Sudan.

15:39 - "Pretpostavljamo kako smo uništili oko 30 posto Gadafijevog vojnog kapaciteta", rekao je na novinskoj konferenciji viši NATO-v zapovjednik, general Mark van Uhm.

Libijska vlada izjavila je kako je otvorena za političke reforme, ali Gadafi mora ostati na vlasti kako bi se izbjegao vakuum moći kao u Somaliji, Afganistanu ili Iraku, izvještava aljazeera.net. Glasnogovornik Moussa Ibrahim istaknuo je kako su vladine snage napadale samo naoružane pobunjenike, a ne civile. Pozvao je međunarodnu zajednicu na 'istragu navodnih zločina'.

Rekao je kako je libijski vođa 'sigurnosni ventil za zemlju koja bi trebala ostaci jedno'. Dodaje kako nije na Zapadu da naređuje Libiji 'kako mora izgubiti svog vođu ili svoj sistem ili svoj režim'. Državna televizija prikazala je i demonstracije potpore režimu u Tripoliju. Gadafijev sin Saif al-Islam izjavio je u intervjuu BBC-ju kako je ministar vanjskih poslova Moussa Koussa nije izdao Libiju pobjegavši u Veliku Britaniju. Kaže kako je otputovao zbog zdravstvenih razloga i kako je bio prisiljen na izjave optužujući libijsku vladu, kako bi si osigurao imunitet od kaznenog gonjenja. Nastavlja kako je Koussi bilo dozvoljeno napustiti zemlju i kako ministar ništa ne zna o incidentu u Lockerbiju i ostalim grozotama. "Britanci i Amerikanci znaju sve o Lockerbiju, tako da više nema tajni", rekao je Gadafijev sin.

Pobunjenici nastavljaju svoju ofenzivu na grad-luku Bregu, grad je već nekoliko puta osvajan i zatim napušten, u zadnjih nekoliko tjedana. NATO-ove zračne snage bombardirale su libijski vojni konvoj u blizini grada. Novinska agencija Associated Press izvještava kako su pobunjenici ušli u grad. Evakuirani ranjenici iz Misrate optužuju Gadafijeve snage za zvjerstva i masakre. Turski trajekt na putu je prema Turskoj gdje će nekolicini najkritičnije ranjenih biti pružena stručna medicinska pomoć.

Libijske opozicijske grupe su izjavile kako planiraju natovariti tanker koji je na putu za terminal Marsa el-Hariga u blizini grada Tobruka. Prema nekim izvještajima tanker Ekvator plovi pod liberijskom zastavom, a u vlasništvu je grčke tvrtke Dynacom Management. Lloydova lista je dala podatke kako će biti utovareno milijun barela nafte, vjerojatno namijenjene Kataru. Katar je druga država, koja je priznala Prijelazno nacionalno vijeće kao legitimnu libijsku vladu i pristala na kupnju i sklapanje poslova vezanih uz naftni biznis s libijskim pobunjenicima. Pošiljka visokokvalitetne nafte vrijedi oko 100 milijuna dolara. Iz Lloydove liste kažu kako je ovo samo signal ostalim prijevoznicima i drugim zemljama kako je Libija otvorena za međunarodnu trgovinu.

Podsjetimo kako su u ponedjeljak dužnosnici EU razjasnili stavku u nametnutim sankcijama, kako trgovina naftom nije zabranjena sve dok prihodi ne dolaze u Gadafijeve ruke ili u fond državne naftne tvrtke. Libija je prije sukoba bila treći najveći izvoznik nafte u Africi, izvozilo se oko 1.6 milijuna barela po danu.

Podsjetimo i kako se Gadafijev izaslanik Abdelati Obeidi u ponedjeljak sastao s turskim dužnosnicima. "Jedna strana, opozicija, ustraje u naumu da Gadafi mora otići. Druga strana kaže kako Gadafi mora ostati. Tako da sad nema pomaka", rekao je izaslanik. Turski dužnosnik ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako 'obje strane imaju tvrda stajališta'.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika