09.04.2011. / 12:55

Autor: Deutsche Welle

Traže suđenje Mubaraku: Opet okršaji s prosvjednicima u Kairu

Velik broj snaga sigurnosti je rano ujutro u subotu rastjerao prosvjednike. Oni su se u petak okupili na Trgu oslobođenja u Kairu na manifestaciji "Petak čišćenja i suda" protiv Mubarakovih sljedbenika.

Prosvjednici su i dalje nezadovoljni (Reuters)Prosvjednici su i dalje nezadovoljni (Reuters)Kako javljaju očevici, vojna policija uz zaštitu oklopnih vozila pucala je u zrak iz automatskog oružja i bez okolišanja rastjerala nekoliko stotina prosvjednika koji su na trgu ostali preko noći. "Čišćenje" se pretvorilo u okršaj u kojem su prosvjednici na vojne policajce bacali kamenje, a navodno i molotovljeve koktele. Snage sigurnosti su protiv prosvjednika koristili batine, a većina prosvjednika je pobjegla. Dvjestotinjak prosvjednika je utočište potražilo u obližnjoj džamiji koju su opkolile snage sigurnosti.

Mubarakovi ljudi su još na vlasti

Ovog petka je bio sazvan prosvjed protiv građana koji su nezadovoljni što u mnogim strukturama vlasti još uvijek sjede sljedbenici Mubaraka i njegove stranke NDP. Iako se manji prosvjedi održavaju svakog petka i nakon 11. veljače, ovo se pretvorilo u najveće prosvjede od svrgavanja Mubaraka gdje se okupilo nekoliko tisuća građana. Čule su se i parole protiv trenutnog predsjednika Vojnog vijeća Egipta, Huseina Tantavija.

Među prosvjednicima se moglo vidjeti i nekoliko časnika egipatske vojske koji su tražili uklanjanje Mubarakovih pristaša i sa ključnih položaja oružanih snaga te zemlje. Nakon akcije čišćenja je vodstvo Egipta dalo objaviti kako su se, zajedno sa lojalnim građanima, suprotstavili "pobunjeničkim stremljenjima" i proveli propis o policijskom satu koji je još uvijek na snazi u Kairu. Utoliko su "kršitelje zakona" rastjerali s Trga oslobođenja "bez da je pri tome bilo žrtava", objavila je egipatska državna novinska agencija MENA.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika