13.04.2011. / 21:59

Autor: Hina

Slovenci traže njemačke otpremnine za otpuštanje kod 'pohlepnog' stranog vlasnika

"Najodlučnije protestiramo protiv postupaka njemačkih vlasnika. Njihova pohlepa za profitom je bezgranična, a ne pokazuju nikakvu društvenu odgovornost", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Dušan Semolič

IlustracijaIlustracijaVodeća slovenska sindikalna središnjica optužila je u srijedu njemačke vlasnike jedne slovenske tvrtke da najavama o otpuštanju radnika i selidbi proizvodnje u Slovačku pokazuju socijalnu neosjetljivost, te zatražila da se otpuštenima isplate "njemačke" otpremnine.

"Najodlučnije protestiramo protiv postupaka njemačkih vlasnika. Njihova pohlepa za profitom je bezgranična, a ne pokazuju nikakvu društvenu odgovornost", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Dušan Semolič, predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSSS), najjače sindikalne središnjice.

Njemačka tvrtka Aurelius lani je od danske tvrtke Danfoss kupila tvornicu za proizvodnju kompresora za rashladne uređaje koja u mjestu Črnomelj u južnoj Sloveniji zapošljava 1200 ljudi i jedan je od glavnih poslodavaca u tom dijelu zemlje. Najavila je da će njena slovenska tvrtka Secop do iduće godine otpustiti 750 zaposlenih zbog preseljenja većeg dijela proizvodnje u Slovačku, gdje također imaju sličnu tvrtku i gdje su porezna opterećenja poslodavaca manja.

U tom dijelu Slovenije sada se boje "socijalne bombe" budući će se broj nezaposlenih u tom industrijski slabo razvijenom kraju skoro udvostručiti.

Semolič je rekao da će slovenski sindikati zahtijevati da se otpuštenim radnicima u Črnomlju isplate jednake otpremnine koje su njemački poslodavci isplatili svojim nekadašnjim zaposlenicima u Flensburgu, nakon što su zatvorili jedan svoj pogon u tom gradu.

Slovenski sindikati tvrde da njemački poslodavac koji je do sada iz slovenske tvrtke vukao velik profit sada pokazuje društvenu neodgovornost i neosjetljivost, te da sumnjaju o podatke prema kojima su porezna i druga opterećenja u Slovačkoj manja nego u Sloveniji.

Danska tvrtka Danfoss kupila je u Črnomlju prostor u kojima su se proizvodili kompresori slovenskog proizvođača kućanskih aparata "Gorenje" još 1992. godine, te u međuvremenu učetvorostručila proizvodnju i broj zaposlenih. Ta strana investicija dosad se u Sloveniji često isticala kao uzoran slučaj uspješne suradnje stranih investitora s lokalnom zajednicom, ali je tvrtka lani prodana većoj njemačkoj kompaniji, a proizvodnja je došla u krizu i zbog manjih isporuka uslijed globalne ekonomske krize.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika