14.04.2011. / 09:51

Autor: Deutsche Welle

Dodik opet provocira: Kako se Republika Srpska krenula igrati države

Usprkos oštrim upozorenjima Visokog predstavnika u BiH, entitetski parlament u Banja Luci je odlučio raspisati referendum gdje će se građani pitati - da li podržavaju 'nametnute' zakone o zajedničkim institucijama.

Milorad DodikMilorad DodikKasno sinoć ove srijede (13.4.), entitetski parlament je usvojio odluku kojom se definira referendumsko pitanje o nametnutim odlukama visokog predstavnika i utvrđuju detalji njegovog održavanja. Za ovu odluku je glasovalo 66 zastupnika, dva bošnjačka zastupnika su bila protiv, a sedam zastupnika Demokratske partije i Partije demokratskog progresa su se suzdržala. Referendum će biti održan prvog tjedna po isteku 45 dana od stupanja na snagu odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji RS-a.

Dodik "ima plan"

Građane će se pitati "da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH". Zastupnici su usvojili i set od 29 zaključaka, koje su usuglasile stranke sa sjedištem u RS. Zoran Đerić iz stranke PDP-a koja je odlučila biti suzdržana, siguran je kako su rezultati referenduma unaprijed poznati, ali to ne znači da je sve jasno: "Postavljamo pitanje predsjedniku Republike Srpske i onom tko je predložio sve to, što poslije? Ima li RS izlaznu strategiju poslije referenduma?" Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je potakao održavanje referenduma, izjavio je kako "ima plan" i nakon njegovog održavanja. O detaljima nije želio govoriti, nego je samo izjavio kako će referendum biti "snažna podloga" za slijedeće političke odluke: "Osigurat ćemo da predstavnici u zajedničkim organima moraju jedinstveno djelovati jer ih obavezuje referendum. Naš je cilj da ojačamo naše tvrdnje koje su godinama nailazile na zid šutnje od strane međunarodne zajednice. U tome vidimo snagu koju je neophodno osigurati kako bi mogli nastaviti borbu u političkim procesima".

Opet o "izdaji srpstva"

Lider DP-a Dragan Čavić kaže da je ova inicijativa "zakašnjela pamet": "Zakon o Sudu i Tužilaštvu je legaliziran odlukama predstavnika parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske tijekom 2002., 2003. i 2004. godine". Logoraši Republike Srpske su pak zamjerili predstavnicima stranaka koje nisu podržale inicijativu Milorada Dodika. Predsjednik Udruženja logoraša RS, Branislav Dukić: "Licemjerno je bilo od dvije naše stranke, (Mladena) Ivanića i (Dragana) Čavića, koje nisu izdale samo nas nego i srpski narod". Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da svima koji su počinili ratne zločine treba biti suđeno i trebaju biti kažnjeni. Podsjetio je da je Haški tribunal nedavno objavio procjenu kako je u BiH u nedavnom ratu stradalo od 105 do 110 tisuća ljudi, što je procjena, kako smatra, koju mnogi mogu prihvatiti: "Po tim procjenama od tih ubijenih su oko 65% bili Bošnjaci."

Džombić: "Ne raspisujemo referendum o odcjepljenju"

Tijekom zasjedanja entitetskog parlamenta, Vlada RS je održala sjednicu na kojoj je podržala inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika. Premijer tog entiteta, Aleksandar Džombić rekao je da Vlada u potpunosti podržava i daje bezrezervnu podršku predloženim zaključcima: "Da bude jasno, mi sad nećemo raspisivati referendum o odcjepljenju RS. Provodimo referendum u kojem pitamo narod, da li podržavaju prenesene ovlasti, odnosno nametnute zakone visokog predstavnika". Analitičarka Tanja Topić je uvjerena kako ovo zveckanje referendumom ne znači ništa drugo nego produbljivanje postojećih podjela i napetosti. S druge strane, smatra da je referendumu maska za tešku ekonomsku situaciju u RS: "Politički čimbenici vrlo dobro znaju da je upravo to pitanje i ta problematika ono oko čega je najlakše ujediniti etničku grupu iz koje dolaze i upravo na tom stalno podizati političku napetost.". Visoki predstavnik Valentin Inzko "izrazio je ozbiljnu zabrinutost" povodom inicijative koju provodi RS i naglasio da je takav potez neodgovoran. Inzko kaže da pokušaj entiteta da podrivaju državni zakon, čije su izmjene moguće jedino u parlamentu Bosne i Hercegovine, predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Inzko je podsjetio i da je pravosudni sistem jedne zemlje kamen temeljac svakog demokratskog društva i jedan od ključnih političkih zahtjeva za pristupanje EU i za euroatlantske integracije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 14.04.11. 10:14

treba im vratiti upravitelja klajna. da ih pomete.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 14.04.11. 10:25

Samo naprijed, skacite sebi u stomak! S takvim postupcima cete dati zeleno svijetlo za ukidanje RS upravo onima koji su postojanje RS lakomisleno legalizovali, dopustajuci na taj nacin da se godinama ugrizaju za jezik...


registracija
22/6/10

Konstantinos, 14.04.11. 10:32

Igra se Dodik igra! A kad dobije po prstima bit ce kasno. Njega samo treba podsjetiti da mu je tvorevina ostavljena na zivotu zbog milosti Amerikanaca koji su se bojali Srbijanske intervencije 1995 zaustavili hrvatske postrjbe pred Banja Lukom. Ako Dodik zeli otici iz BiH trebao bi znati da dio prostor zapadno od Brckog ostaje u BiH! Nema legaliziranja njegove tvorevine zasnovane na genocidu, jer RS moze trajati samo onda dok traje i Dajton, a Dodik sve radi da ga prekrsi i izigra.


registracija
30/9/09

davor12345, 14.04.11. 10:32

Je, je...malo sutra! Prije će biti da ..."mi bi danas jedno" pa to lipo potpišu a onda sutra to više ne bi... Unda onaj tko je potpisa bude veleizdajnik, a ostali svi velikosrbi!


registracija
11/1/10

fluid, 14.04.11. 11:13

Ne smatram uopće da "se Dodik igra ili pak da provocira".Dodik je nastavak srpske politike na ovim prostorima.Što nije učinjeno i postignuto ratom,Srbi svojom vječnom drekom o ugroženosti i svojim pravima,ostaruju u miru.A to je projekt Velike Srbije.Ako baš i nemože sve zacrtano u Načertanijama,tada će pokušati uzeti koliko god je moguće više. I tako politikom step and step,njihove namjere idu lagano tim pravcem. I reče Dodik juče kako je tisuće procesa protiv Srba iz zadnjeg rata dokaz da se sudi srpstvu.Dok drugih nema u kaznama za zločine.To je namjerna zamjena teza.Srbi su pokretači svega zla kroz rat na ovim prostorima,sa jednim ciljem,i naravno da su najodgovorniji za posljedice.To ne znači da druge strane nisu počinile zločiune ali omjer i je srazmjeran počinjenim zločinima.Otprilike 1000 : 1,u korist Srba.To jest,srazmjernost u krivnji za tijek događaja.


registracija
20/8/10

McCoy, 14.04.11. 12:04

@Konstantinos - lupetas, Hrvatska ofanziva je i bila potpomognuta tim istim Amerikancima. Pa ako su se tako uplasili srpske intervencije, zasto su se uopste uplitali u konflikt. A, da nije bilo tih istih Amera tesko da bi Hrvatska vojska uopste prosla kroz Knin...
@Fluid - interesantno da ti smeta dreka koju podizu Srbi u BIH a ne i gotovo ista dreka koju podizu BIH Hrvati. Pa jer nije taj isti Dodik nedavno nasao zajednicki jezik upravo sa Lagumdzijom? Samo da nadjem link...


registracija
31/1/10

STTony, 14.04.11. 12:32

McCoy, Srbi su pregaženi u Domovinskom ratu jer su jadne kukavice a ne radi Amera. Lako vam je bilo kad ste bili ukrali cijelu JNA na početku rata i kad je odnos snaga bio nemjerljivo u vašu korist, ali čim se omjer snaga malo promijenio slavni srpski junaci upališe traktore i dadoše se u povijesnu beganiju.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 14.04.11. 14:27

Dodik je najbolji dokaz da bosanski Srbi, sa rukovodstvom koje sada imaju, ostaju trajan faktor nestabilnosti u BiH. S druge strane ova nestabilnost se pothranjuje dvosmislenim akcijama i djelovanjem drzave srbije kojoj odgovara ovakvo stanje stvari tj. nesigurnosti, jer to onda daje Srbiji na znacaju. Ne znam jeste li shvatili? Srbija je samo onda "netko i nesto"na Balkanu ako ide uzvodno tokovima zbivanja zato je njoj bitno biti "drugaciji" gdje ce na tu "foru" steci (da ne kazem precice za EU) skoro isto kao i oni koji se dobro ponasaju.
Dodik je samo dodatak, "zacin" ovoj srbijanskoj politici kojoj je u osnovi drzati sve svoje susjede podalje od sebe ako im se ne uspije nametnuti kao pokrovitelj tj. gazda. Poedajte kako tretiraju Crnu Goru, bih, Kosovo da ne govorimo... Hrvatsku bi rado drzali u saci samo su i ovdje ostali bez svog "faktora nestabilnosti"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika