18.04.2011. / 08:10

Autor: Hina

Libija: Pobunjenici se povlače na istoku

Gadafijeve snage u nedjelju su došle nadomak Adždabije, ponovo potisnuvši na istok pobunjenike koji su ipak sačuvali položaje u gradu, a odolijevaju i u Misrati, gradu na obali koji snage režima već tjednima zasipaju granatama.

Libijski pobunjenici (Reuters)Libijski pobunjenici (Reuters)Gadafijeve snage u nedjelju su došle nadomak Adždabije, ponovo potisnuvši na istok pobunjenike koji su ipak sačuvali položaje u gradu, a odolijevaju i u Misrati, gradu na obali koji snage režima već tjednima zasipaju granatama.

Pobunjenici su u subotu napredovali 40 km prema Bregi (na istoku), 80 km zapadno od Adždabije, uz potporu NATO-ovih zračnih udara prethodnih dana.

No već u nedjelju ujutro, jaka paljba na zapadni prilaz Adždabiji sugerirala je da su Gadafijeve snage opet na manje od 20 km od tog strateškog grada, natjeravši na bijeg više stotina pobunjenika i stanovnika koji su ostali u gradu, izvijestio je novinar agencije France Presse.

Vojska se na kraju povukla i pobunjenici su zadržali položaje u gradu. Bili su razmješteni duž glavnih prometnica, postavivši barikade kako bi usporili postrojbe Gadafijevih snaga u slučaju njihova napada.

U raketiranju vladinih snaga dijela bojišnice na pola puta između Adždabije i Brege u subotu poginulo je osam osoba, a 27 je ranjeno.

U Misrati, na zapadu zemlje, 16 osoba je poginulo, a 71 je ranjena po podacima bolnice u tome gradu gdje su se borbe u nedjelju oko podneva nastavile s još većom žestinom, a buka NATO-ovih zrakoplova čula se cijelo poslijepodne, rekao je fotograf France Pressea. Pobunjenici su rekli da su tijekom noći zauzeli položaje Gadafijevih snaga.

U bolnici u Misrati u subotu je bilo šest poginulih i 31 ranjenik. Krhotine kasetnih bomba mogle su se vidjeti u više četvrti, navodi fotograf. Režim odlučno niječe da rabi to oružje koje je zabranjeno 2010.

Nešto zapadnije, režimske snage su bombardirale okolicu Naluta, nekoliko desetaka kilometara od tuniske granice, po izjavi jednog svjedoka.

Stanovnici Naluta su se nešto ranije otputili u Zenten, oko 120 km istočnije, u potrazi za pojačanjem, svjedočeći o žestokim borbama, dok Gadafijeve snage pokušavaju potpuno zatvoriti granicu koja je službeno zatvorena, ali je na mjestima još propusna.

Oko 3.000 Libijaca pobjeglo je u subotu u gorje na zapadu zemlje kako bi se domogli Tunisa, objavilo je UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR).

Francuski ministar obrane Gerard Longuet ocijenio je u nedjelju da postoji "stanoviti rizik produljenja" sukoba u Libiji, budući da libijski čelnik i njegova zemlja nisu "sasvim predvidljivi".

Predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy rekao je da treba "nastaviti s vojnim pritiskom" na Libiju i potvrdio je da je odlazak Moamera Gadafija "glavna zadaća" koalicije.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika