21.04.2011. / 09:02

Autor: Hina

Vanity Fair: U Libiji ubijen fotograf i novinar Tim Hetherington

Hetherington (41), rođen u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji, izvještavao je o brojnim sukobima u zadnjih deset godina, za što je dobio niz uglednih nagrada, među kojima i World Press Photo Award 2007. za fotografije američkih vojnika u Afganistanu

Fotograf Tim Hetherington: ReutersFotograf Tim Hetherington: ReutersFotograf i autor dokumentarnih filmova Tim Hetherington, koji je radio za američki časopis Vanity Fair, ubijen je u srijedu u Misrati, u Libiji, a trojica novinara koja su bila s njim su ranjena, među kojima jedan teško, u eksploziji minobacačke granate, rekao je novinar agencije France Presse.

Časopis je potvrdio informaciju o pogibiji novinara.

Teško ranjeni novinar je Amerikanac Chris Hondros (41) iz fotoagencije Getty.

Identitet dvojice lakše ranjenih novinara još nije objavljen.

Hetherington (41), rođen u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji, izvještavao je o brojnim sukobima u zadnjih deset godina, za što je dobio niz uglednih nagrada, među kojima i World Press Photo Award 2007. za fotografije američkih vojnika u Afganistanu.

Taj je rad bio temelj za njegov dokumentarac "Restrepo" koji je režirao sa Sebastianom Jungerom. Film, nominiran za Oscare, dobio je prvu nagradu ocjenjivačkog suda na festivalu u Sundanceu 2010.

Nedavno je objavio knjigu "Infidel" o američkim vojnicima u Afganistanu. Radio je kao fotoreporter tijekom građanskog rata u Liberiji 2003. i to je iskustvo pretočio u filmove "An Uncivil War" (2004.) i "The Devil Came on Horseback" (2007.).

Radio je i za nevladinu organizaciju Human Rights Watch o pokoljima na granici Darfura i Čada 2006.

U srijedu je s još trojicom novinara bio u ulici Tripoli, glavnoj prometnici u Misrati koju već gotovo dva mjeseca pokušavaju osvojiti snage pukovnika Moamera Gadafija. U ulici Tripoli vode se najžešće borbe režimskih snaga i pobunjenika.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.04.11. 12:12

zao mi je, jako. Bez ljudi kao Tim Hetherington ne bi se znalo sto se u stvari dogada u konfliktima sirom svijeta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika