28.04.2011. / 17:20

Autor: Hina

Amano: IAEA je "policajac" neširenja, ne i nuklearne sigurnosti

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA je "policajac" nuklernog neširenja, ali ne i sigurnosti postrojenja, koja ostaje u nadležnosti vlada, rekao je u četvrtak u Parizu generalni direktor Yukiya Amano.

Yukiya AmanoYukiya AmanoMeđunarodna agencija za atomsku energiju IAEA je "policajac" nuklernog neširenja, ali ne i sigurnosti postrojenja, koja ostaje u nadležnosti vlada, rekao je u četvrtak u Parizu generalni direktor Yukiya Amano.

"Sigurnost je odgovornost svake države, a uloga IAEA-e je da pomogne. Mi smo policajci za neširenje nuklearnog naoružanja, ali nas ne smatraju policajcima nuklearne sigurnosti", rekao je Amano na konferenciji za novinare u odgovoru na pitanje o potrebi jačanja nadležnosti njegove organizacije nakon nesreće u Fukushimi.

"To je sadašnji sporazum. Kasnije možemo razmotriti je li to najbolji mogući sporazum ili ga treba promijeniti", dodao je nakon sastanka u Parizu s vijećem Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

"IAEA će krajem lipnja u Beču organizirati ministarsku konferenciju o nuklearnoj sigurnosti nakon nesreće u Fukushimi, a ne samo o stanju u japanskoj centrali", podsjetio je Amano.

Glavni tajnik OECD-a Angel Gurria je rekao da će njegova organizacija 7. i 8. lipnja organizirati sastanak G8 i G20 radi pripreme konferencije u Beču.

Amano je istaknuo da OECD i IAEA usko surađuju u vezi velikog broja tema, poput revizije međunarodne ljestvice INES nuklearnih događaja ili revizije normi sigurnosti.

Vezane vijesti

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika