04.05.2011. / 13:36

Autor: Hina

Gadafijeve snage raketirale izbjeglice sa zapada Libije

Libijska vojska raketirala je pobunjeničko mjesto Zintan u zapadnome gorju i tako nastavila operaciju kojom je stvorila humanitarnu krizu i otjerala tisuće u izbjeglištvo.

Libijski pobunjenik (Reuters)Libijski pobunjenik (Reuters)Libijska vojska raketirala je pobunjeničko mjesto Zintan u zapadnome gorju i tako nastavila operaciju kojom je stvorila humanitarnu krizu i otjerala tisuće u izbjeglištvo.

Pobunjenici kažu da je više od 40 raketa Grad u utorak popodne palo na Zintan, a pomoć zapadnoj luci Misrati zaustavljena je topničkom i minobacačkom vatrom na ulazu u luku. U dva mjeseca rata taj je grad mjesto najkrvavijih borbi.

Pobunjenički glasnogovornik kaže da su se borbe ponovo rasplamsale u istočnnim predgrađima Misrate, ali da su snažni zračni udari NATO-ovih aviona obranili luku od granatiranja libijskih snaga lojalnih Moameru Gadafiju.

U Tripoliju su se u utorak navečer čule dvije glasne eksplozije, ali zasad se ne zna što je to bilo.

Gadafi nije viđen u javnosti otkad je u subotu NATO-ova raketa pogodila kuću u Tripoliju i ubila mu najmlađega sina i troje unučadi. Dužnosnici u Tripoliju kažu da je Gadafi dobro.

Američki obavještajci vjeruju da je Gadafi živ, rekao je direktor CIA-e Leon Panetta.

Za razliku od čelnika Egipta i Tunisa koji su odstupili nakon ustanka što je početkom godine zahvatio arapski svijet, Gadafi je najavio borbu do smrti.

Građanski je rat podijelio tu pustinjsku zemlju bogatu naftom, a četvrtu po veličini u Africi, na zapadni dio s glavnim gradom Tripolijem pod nadzorom vladinih snaga i istočno područje koje drže pobunjenici.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika