07.05.2011. / 10:44

Autor: Hina

Reporter ubijen u alžirskom uporištu militanata

Na području Alžira na kojemu su aktivni pobunjenici povezani s Al Kaidom u petak je ubijen novinar, potvrdili su Reutersu sigurnosni dužnosnici.

Alžir je opasno mjesto za reportere (Reuters)Alžir je opasno mjesto za reportere (Reuters)Na području Alžira na kojemu su aktivni pobunjenici povezani s Al Kaidom u petak je ubijen novinar, potvrdili su Reutersu sigurnosni dužnosnici.

Nema potvrde da je novinara ubila skupina povezana s Al Kaidom, no zločin je oživio uspomene na 90-te godine prošlog stoljeća kada su novinari bili rutinska meta islamističkih pobunjenika u borbama protiv državnih sigurnosnih službi.

Novinar Ahmed Nezar ubijen je u petak popodne u svom rodnom gradu Baghlia, oko 100 kilometara istočno od glavnog grada Alžira. Nezar je bio lokalni slobodni novinar i dopisnik za nekoliko alžirskih novina koje se tiskaju na francuskom jeziku.

"Novinar je živio u opasnom području gdje je posljednjih godina ubijeno nekoliko lokalnih dužnosnika", rekao je sigurnosni dužnosnik Reutersu.

Procjenjuje se da su islamski militanti na vrhuncu borbe s vladinim snagama 1990-ih ubili oko 200.000 ljudi. Energične akcije sigurnosnih službi i ponuđena amnestija pobunjenicima pomogli su da se nasilje značajno smanji, no, posljednjih nekoliko tjedana došlo je do porasta broja napada.

U najsmrtonosnijem od njih islamski su militanti u travnju ubili 13 vojnika u planinskoj regiji Kabylie istočno od glavnog grada. Dan kasnije u istoj regiji su poginula šestorica vojnika i dvojica pripadnika paravojne policije.

Grad Baghlia u Kabylie području godinama je u fokusu sjevernoafričkog ogranka Al Kaide, poznatog kao Al Kaida u islamskom Magrebu (AQIM).

Lokalno stanovništvo i sigurnosni dužnosnici kažu da pobunjenici prijetnjama nasiljem od poljoprivrednika u i oko Baghlia iznuđuju novac kojim financiraju svoje akcije.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika