09.05.2011. / 17:54

Autor: Nacional.hr

Nastavljaju se prosvjedi i sukobi kopta i salafista u Egiptu

Prosvjedi su počeli u subotu kada se je nekoliko stotina muslimanskih Salafista okupilo ispred kršćanske koptske crkve Sveta Mena

Crkva Svete Marije je zapaljena (Reuters)Crkva Svete Marije je zapaljena (Reuters)Egipatski kopti nastavljaju prosvjedovati ispred zgrade državne televizije u blizini kairskog Tahrir trga, tražeći ostavku Muhameda Huseina Tantavija glavnog čelnika Egipatskog vojnog vijeća i optužujući vojsku da ne ispunjava svoje dužnosti, izvještava BBC.

Prosvjedi su počeli u subotu kada se je nekoliko stotina muslimanskih Salafista okupilo ispred kršćanske koptske crkve Sveta Mena. Salafisti su zahtjevali oslobađanje, navodno, zatočene žene u crkvi, koja se udala za muslimana i prešla na islam. Prosvjedi su ubrzo prešli u sukob kamenjem, Molotovljevim koktelima, a čula se i pucnjava iz vatrenog oružja. Sukob je zahvatio i drugu crkvu, poginulo je 12-ero ljudi, 180 je ranjeno, dok je 190 uhićeno i čeka suđenje pred vojnim sudovima.

Egipatski ministar pravde Abdel Aziz al-Gindi upozorio je da one koji ugrožavaju državnu sigurnost čeka 'čelična šaka'. Kršćanski dužnosnici proglasili su trodnevnu žalost za poginulima u subotnjem incidentu.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika