10.05.2011. / 11:32

Autor: Deutsche Welle

Dodik: “Inzko nije dobio podršku Vijeća sigurnosti”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nakon sjednice Vijeća sigurnosti samo dio zemalja podržalo Inzkovo izlaganje. Za neke članove Predsjedništva BiH održavanje referenduma moglo bi dovesti BiH u izolaciju.

Milorad Dodik (Reuters)Milorad Dodik (Reuters)Nije trebalo dugo čekati reakciju iz Republike Srpske na izvještaj koji je Inzko podnio Vijeću sigurnosti UN-a. Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da je bitno da nakon sjednice nije bilo usvojenog dokumenta već samo podrške pojedinih zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Dodik kaže da je Inzko svoj izvještaj o RS podveo pod redovan izvještaj Vijeću sigurnosti što je kako tvrdi još jedna manipulacija: "Inzko je krenuo tamo sa obmanama u želji da pribavi akt koji bi legalizirao sve ranije donešene odluke, što govori da to nisu valjano donešene odluke jer i sada traži suglasnost Vijeća sigurnosti", naglasio je Dodik u izjavi za Televiziju RS.

Ne može se entitet "sudarati" sa međunarodnom zajednicom

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da se Inzkov izvještaj najviše odnosi na referendum u RS koji, kako je ocijenio, dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika ali i institucija u ovoj zemlji. Izetbegović upozorava da ovakvi stavovi iz RS mogu dovesti do izolacije BiH: "Ne može se entitet RS, zajedno sa Srbijom sudarati sa međunarodnom zajednicom. Ne mogu se dovoditi u pitanje stvari koje su prihvaćene 1995. godine."

Istovremeno, Dodik je izrazio zadovoljstvo jer je, kako tvrdi, ruski ambasador u Vijeću sigurnosti zatražio da se pročita Dodikovo pismo u kojem govori da RS referendumom ne želi destabilizirati zemlju već ukazati na nelegalno nametnute odluke visokog predstavnika proteklih godina: "Ja ne mogu govoriti da li je to ostvarilo neki utjecaj, ali sam veoma ponosan na činjenicu da je ruski ambasador inzistirao na upoznavanju sa tim pismom".

Komšić: "Dodik će izgubiti što god da napravi"

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića priča o referendumu u RS je neodrživa. Prema njegovom mišljenju Dodik se doveo u poziciju da će, kako je rekao, izgubiti što god da napravi: "Kada govorite o referendumu u RS koji se tiče državnih pitanja onda vam se čini logičnim postaviti pitanje - a zašto ne referendum na nivou cijele BiH. Naravno ne treba ni to raditi, jer ja ne sumnjam kakav bi u tom slučaju rezultat bio."

Komentirajući nepostojanje suglasnosti Predsjedništva BiH u vezi obraćanja Savjetu bezbjednosti, Izetbegović je rekao da zajednički stav po pitanju referenduma u RS u Predsjedništvu BiH nije usaglašen:

Pisao i Izetbegović

"Ja sam u svoje ime, kao bošnjački član Predsjendištva poslao pismo podrške gospodinu Inzku i upozorio međunarodnu zajednicu da je krajnje vrijeme da se neki procesi zaustave da ne bi dobili spiralu koja će izazvati ubrzanje negativnih procesa koje će kasnije biti puno teže zaustaviti."

Ipak, Dodik je i nakon Inzkovog obraćanja Vijeću sigurnosti ponovio da odluku o referendumu u RS neće poništiti, ali ukoliko bude volje od strane međunarodne zajednice za reformom pravosuđa u BiH, da je spreman prolongirati njegovo održavanje za određen period. Inače kako je ranije najavio, visoki predstavnik Valentin Inzko trebao bi krajem ovog tjedna donijeti konačnu odluku u vezi sa najavljenim održavanjem referenduma u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika