10.05.2011. / 16:55

Autor: Nacional.hr

Obala Bjelokosti: Gbagbine snage pri povlačenju ubile 200 civila

U izjavi premijera, ujedno i ministra obrane, Guillaumea Soroa navodi se kako se je krvoproliće u obalnim mjestima pri povlačenju Gbagbinih snaga prema liberijskoj granici dogodilo prošli tjedan

Alassane OuattaraAlassane OuattaraOko 200 ljudi, većinom civila je ubijeno u povlačenju liberijskiih plaćenika i milicije svrgnutog predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagbe, izvještava BBC.

U izjavi premijera, ujedno i ministra obrane, Guillaumea Soroa navodi se kako se krvoproliće dogodilo prošli tjedan u obalnim mjestima pri povlačenju Gbagbinih snaga prema liberijskoj granici. Većina žrtava je birana po etničkom načelu ili zato jer su živjeli u područjima koja su tradicionalno podržavala Alassanea Ouattaru, piše u izjavi.

Gbagbo je uhićen prije mjesec dana, nakon što je izgubio izbore u studenom 2010. godine i odbio predati vlast. Prošli tjedan ispitan je zbog kršenja ljudskih prava. Pobjednik izbora Alassane Ouattara isti tjedan prisegnuo je na predsjedničku dužnost i pokušava vratiti zemlju u normalni život nakon četveromjesečnog sukoba s Gbagbinim snagama u kojem je poginulo oko 3 000 ljudi. Zemlja koja je najveći svjetski proizvođač kakaovca nastavila je s izvozom.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika